Onderzoek naar vandalisme op oudejaarsavond sleept aan

© Stijn Tshibangu - Ngalula
| Er werden negentien wagens in brand gestoken in de nacht van 2019 op 2020.

Veertien maanden na de woelige oudejaarsnacht, die de overgang van 2019 naar 2020 inluidde, is nog maar één iemand veroordeeld. Elf van de 27 gerechtelijke onderzoeken zijn nog steeds niet afgerond.

Dat schrijft de krant De Standaard donderdag.

Brussel ontwaakte op de eerste dag van 2020 met een ferme kater. Er werden bij vernielingen 211 personen aangehouden, nadat er onder meer negentien wagens en 75 vuilnisbakken in brand waren gestoken. Om de vandalen te identificeren, werd een taskforce opgericht.

Van de 27 gerechtelijke aanhoudingen zijn elf onderzoeken nog steeds niet afgerond, blijkt uit het antwoord op een vraag van Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) aan minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Eén zaak van weerspannigheid zit in een bemiddelingsprocedure, één zaak werd uitgesteld en één proces start later deze maand. Eén dossier werd overgemaakt aan een ander parket. Acht dossiers zijn zonder gevolg geklasseerd. Daarnaast lopen er drie onderzoeken waarbij minderjarige verdachten betrokken zijn

Van Vaerenbergh ergert zich aan de duur van het onderzoek. "Een onderzoek dat 14 maanden loopt, is schadelijk. Hiermee geven we een slecht signaal aan de relschoppers. Het zijn nochtans redelijk eenvoudige zaken", aldus de N-VA politica in De Standaard. Ze werkt aan een wetsvoorstel om verdachten binnen de week na hun aanhouding voor de rechter te brengen.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?