De stellingen van het Justitiepaleis staan er al dertig jaar en moeten nog standhouden tot 2032

| Het Justitiepaleis (archiefbeeld).

Parket ontkent systematische klassering van 1.700 dossiers

© Chris Verhaeghe
25/10/2018
Updated: 25/10/2018 17.41u

Het Brusselse parket ontkent dat er een richtlijn is die oproept om gedurende een tot twee maanden zo’n 1.700 dossiers over lichtere misdrijven systematisch te seponeren. Volgens de kranten l’Echo en De Tijd zou die maatregel zijn afgekondigd om het personeelstekort op te vangen. "Dat is helemaal niet correct.”

Volgens het artikel in de zakenkranten zouden dossiers over diefstal zonder geweld, winkeldiefstal, bedreigingen en intimidatie niet meer behandeld worden. “Dat is helemaal niet correct”, zegt Denis Goeman.

Vervolgingspercentage gestegen

“Elk dossier waarbij de verdachte op heterdaad wordt betrapt, wordt vervolgd voor de correctionele rechtbank. Daar zijn zelfs themazittingen voor waarbij er tientallen zaken per zitting worden behandeld. Ik weet niet waar het cijfer van 1.700 dossiers vandaan komt, ik kan mij enkel baseren op de jaarcijfers en die tonen aan dat het vervolgingspercentage sinds 2014 met 50 procent is gestegen.

"De enige richtlijn die er is, is om het vervolgingspercentage te doen stijgen. Daarenboven proberen we zeer wijkgericht te werken. In samenspraak met de politie worden bepaalde fenomenen in sommige wijken meer aangepakt, zoals bijvoorbeeld drugshandel in de Peterboswijk. Prioriteiten kunnen daardoor soms wijzigen, maar dat is altijd zo geweest.”

Seponering wordt per dossier bekeken

Het parket ontkent niet dat er zaken worden geseponeerd, maar zegt dat dat niets nieuws is. “We hebben een menselijke keten die de inkomende zaken sorteert”, legt Goeman verder uit. “Op die manier wordt beslist welke middelen we aan elke zaak geven."

"Er zijn verschillende redenen om een dossier te seponeren, maar die afweging wordt dossier per dossier gemaakt. Een diefstal van een brood wordt waarschijnlijk niet meteen vervolgd, maar als iemand dat elke dag doet, zal die zich wel daarvoor moeten verantwoorden en dan worden al die dossiers samengevoegd. Een seponering is niet definitief.”

Personeelsgebrek speelt geen rol

De parketwoordvoerder bevestigt dat het personeelskader niet volledig is ingevuld. “Exacte cijfers heb ik niet, maar we zitten ergens tussen 80 en 90 procent. Maar er is bij mijn weten geen richtlijn die oproept om bepaalde zaken systematisch te seponeren wegens personeelsgebrek.”

Koen Geens

In de Kamer preciseerde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dat er 13 vacatures zijn uitgeschreven voor Franstalige magistraten bij het Franstalig parket in Brussel en 2 vacatures voor het Nederlandstalig parket.

Indien die volledig worden ingevuld, dan zullen 97 van de 98 Franstalige plaatsen en alle 21 Nederlandse posten ingekleed zijn, aldus minister Geens. Hij preciseerde dat het Brusselse parket sinds de zesde staatshervorming een grote verhoging van het kader heeft gekregen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, Brussels parket, Denis Goeman

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni