Politie-inspecteurs riskeren 10 en 18 maanden cel voor beweerde mishandeling arrestant

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Politie van zone Brussel-Hoofdstad-Elsene.

Twee inspecteurs van de lokale politie Brussel-Hoofdstad-Elsene hebben zich donderdagnamiddag voor de Brusselse correctionele rechtbank moeten verantwoorden omdat ze in februari 2018 een opgepakte jongeman zouden mishandeld hebben. Eén van hen zou bovendien een valse aangifte hebben gedaan over vernielingen die de jongeman zou hebben aangebracht. Volgens de verdediging zijn die vernielingen er wel degelijk geweest en hebben de inspecteurs niet meer geweld gebruikt dan noodzakelijk om de arrestant in bedwang te houden.

De jongeman was begin februari 2018 opgepakt voor een diefstal met geweld. Op camerabeelden die in het politiecommissariaat gemaakt werden, is te zien hoe een vrouwelijke inspecteur de jongeman in zijn cel wekt, en zijn matras op de grond trekt. Op weg naar het lokaal waar zijn vingerafdrukken moeten genomen worden, geeft ze hem ook een duw en eenmaal in het bewuste lokaal krijgt de jongeman verschillende duwen en een slag van een mannelijke inspecteur, en een tik van de inspectrice.

"Volgens de politiemensen was deze jongeman verbaal en fysiek agressief", zei het parket. "Daarvan blijkt niets uit de beelden. Daarop blijkt de jongeman net passief, terwijl de politiemensen brutaal en gewelddadig met hem omgaan. De inspectrice legde ook een valse verklaring af over schade die aan dat vingerafdrukkentoestel zou veroorzaakt zijn."

Verdediging vraagt vrijspraak

Het parket eiste 18 maanden cel tegen de inspectrice en 10 maanden cel tegen de inspecteur. De verdediging vroeg de vrijspraak. "Wat op de beelden niet te zien is, is dat de jongeman wel degelijk meermaals naar de agenten heeft getrapt", klonk het. "Bovendien was hij de hele tijd verbaal agressief en beledigend. De politiemensen hebben daarop gereageerd en hebben dwang en geweld gebruikt die proportioneel waren aan zijn gedrag."

Het vonnis valt op 1 april.

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?