Politie smoort protest van ‘antikapitalistische zombies’ in de kiem

20190708_Extinction_Rebellion_Havenlaan
© Extinction Rebellion
| Ook kinderen werden tegengehouden door de politie, maar zij werden meteen vrijgelaten.
© Extinction Rebellion
| Ook kinderen werden tegengehouden door de politie, maar zij werden meteen vrijgelaten.

In de Havenlaan tegenover Thurn & Taxis zijn zaterdag 22 als zombie verklede betogers aangehouden door de politie. Zij waren onderweg naar de Nieuwstraat om er te protesteren tegen de kapitalistische consumptiemaatschappij. Volgens de politie was de actie niet aangevraagd.

Het protest werd georganiseerd door de klimaatactivisten van Extinction Rebellion, dat bekendstaat om zijn shockerende demonstraties. Zo kiepten ze recent in Namen een emmer met rode verf neer voor de ingang van confectieketen Zara. Daarmee betichtten ze de kledingwinkel ervan bloed aan de handen te hebben.

Dansje en liedje

Ook zaterdag was een veertigtal activisten van Extinction Rebellion van plan om de nefaste gevolgen van de koopgekte aan te klagen. “We wilden in de Nieuwstraat een dansje opvoeren, een liedje zingen en flyers uitdelen. De bedoeling was om medeburgers wakker te schudden voor de vernietigende kracht van koopjes, die ons aanporren om steeds meer nieuwe kleren te kopen en ons zo naar onze collectieve ondergang stuwen.”

De datum was wellicht niet toevallig gekozen. Niet alleen was het eerste weekend van de solden van start gegaan, ook de Tour startte in Brussel. Maar de milieubeweging had voor de protestactie geen toestemming gevraagd. De politie was wel op de hoogte gebracht.

Toen een eerste groepje vanaf Allée du Kaai omstreeks 14.30 uur koers zette richting het stadscentrum, stond een klein legertje oproeragenten hen al op te wachten aan Thurn & Taxis.

22 aanhoudingen

Zeventien volwassen en zeven kinderen verkleed en geschminkt als zombies werden tegengehouden, maar de kinderen mochten terugkeren naar de gebouwen van Allée du Kaai. Twintig andere activisten zouden zich wat later naar de Nieuwstraat begeven, maar ook zij werden in de Havenlaan gestopt.

In totaal werden 22 mensen aangehouden, omdat ze deelnamen aan een onaangevraagd protest. De 22 activisten werden overgebracht naar de kazernes van Etterbeek, die ze na een vijftal uur mochten verlaten. De politie nam ook emmers vals bloed, protestborden, vlaggen, camera’s en andere accessoires in beslag.

Aangevraagd of niet?

Extinction Rebellion hekelt de houding van de politie. “Met zijn belachelijke en autoritaire overreactie beperkt de Brusselse politie de inspraak van burgers in maatschappelijke thema’s. Het is bedenkelijk dat er zo repressief opgetreden wordt tegen vreedzame klimaatactivisten.”

Volgens de activisten was de betoging wél aangevraagd, maar de woordvoerster van de zone Brussel-Hoofdstad/Elsene ontkent dat met klem.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?