Rechtbank legt jonge wegpiraat werkstraf van 120 uur op

rechtbank.jpg
© www.persoonsvolgendbudget.be
© www.persoonsvolgendbudget.be

Een jonge Brusselaar is maandag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur omdat hij zich had misdragen in het verkeer. Aan het stuur van een niet-ingeschreven en niet-verzekerde motorfiets had hij proberen te ontkomen aan een politieploeg die hem wilde controleren.

Het incident deed zich voor in april 2022, toen de politie van de zone Zennevallei (Halle/Beersel/Sint-Pieters-Leeuw) opgeroepen werd voor enkele motorrijders die overlast veroorzaakten in Sint-Pieters-Leeuw.

Toen de politie ter plaatse kwam, namen twee motorrijders meteen de vlucht. De politie kon een van hen volgen en zag hoe die via de Bergensesteenweg naar Anderlecht probeerde te vluchten. Daarbij reed de bestuurder aan snelheden tot 120 kilometer per uur, negeerde hij verschillende rode verkeerslichten, reed hij op de busstrook, op het fietspad, en zelfs op het voetpad. Pas in Anderlecht kon de motorrijder ingerekend worden, nadat zijn rijwiel in panne was gevallen.

Niet verzekerd

De motorfiets bleek niet ingeschreven en niet verzekerd, en de 19-jarige motorrijder bleek niet te beschikken over een rijbewijs. Volgens het parket had de jongeman doelbewust andere weggebruikers in gevaar gebracht, en waren een gevangenisstraf van zes maanden en een geldboete van 2.000 euro op hun plaats.

"Mijn cliƫnt is in paniek geslagen toen hij de politie heeft gezien en is gevlucht", klonk het aan de zijde van de verdediging. "Hij beseft dat hij in de fout is gegaan. Een verblijf in de gevangenis zou hem enkel in contact brengen met zware criminelen, terwijl hij nog naar school gaat en een beloftevolle voetballer is. We pleiten voor een werkstraf of een autonome probatiestraf."

De rechtbank had oren naar die argumenten en legde de jongeman een werkstraf van 120 uur op. Als hij die niet naar behoren uitvoert, moet hij wel 9 maanden naar de gevangenis.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?