© BRUZZ | In deze zaal van het Justitia-gebouw in Evere, gaat het assisenproces door over de aanslagen in Brussel en Zaventem.
Proces aanslagen

Zitting even geschorst omdat beschuldigde medische bijstand vraagt, één jurylid ziek

© Belga
08/12/2022
Updated: 08/12/2022 12.19u

De voorlezing van de akte van beschuldiging gaat donderdag/vandaag verder, voor de derde dag op rij. Normaal gezien is dat ook de laatste dag voor de voorlezing van de akte, maar er zijn nog maar 217 van de 467 pagina's voorgelezen.

12.40 OM gaat verder met voorlezen akte van beschuldiging

Federale procureur Paule Somers is donderdag rond de middag opnieuw gestart met de voorlezing van de akte van beschuldiging over het proces van de aanslagen van 22 maart 2016. We zijn aangekomen aan bladzijde 218, midden in het hoofdstuk van Osama Krayem.

De voorlezing van de akte startte later dan gepland, aangezien beschuldigde Ali El Haddad Asufi medische bijstand vroeg nadat hij deze ochtend zou zijn gewurgd bij het verlaten van zijn cel. De zitting werd geschorst voor een onderzoek door de wetsdokter, die bepaalde dat Asufi medisch gezien de zitting kan bijwonen. Daarop verlieten de zeven beschuldigden in de box de zaal.

Woensdag las de procureur al onder meer voor hoe de Zweed naar Syrië trok en zich daar aansloot bij IS. Hij hield regelmatig contact met zijn familie via Facebook en vertelde ook trots hoe hij te zien was op video's van IS. In de Belgische cel was Krayem volgens de procureur een meerwaarde omdat hij niet bekend was bij de politiediensten en dus gemakkelijker naar buiten kon om inkopen te doen. Hij zou onder meer materiaal hebben gekocht dat gebruikt kan worden voor de vervaardiging van TATP, maar zegt dat hij in België geen explosieven heeft gemaakt. Het OM spreekt dat echter tegen, omdat Krayem gewond zou zijn geraakt bij een brandje tijdens de productie van TATP.

In zijn verhoren verklaarde Krayem later nog dat hij niet naar Europa gestuurd was om aanslagen te plannen en dat hij "bij toeval" leden van terreurgroep IS had gekruist. Ook zei hij dat hij het gevoel had dat hij na de aanslagen van Parijs geen stap meer terug kon zetten, en dus niet zomaar naar huis kon terugkeren. Hij stelde ook dat hij geen testament had opgesteld, "want ik was niet van plan om te sterven".

12.00 Zitting hervat

De zitting kan hervatten. Een wetsdokter stelde vast dat beschuldigde Ali El Haddad Asufi effectief verwondingen vertoonde die "compatibel" waren met zijn verklaringen, maar dat ze niet van die aard waren dat hij het proces niet verder kon volgen. El Haddad Asufi verklaarde evenwel dat hij "mentaal" niet in staat was om aanwezig te blijven in de box, en zes andere beschuldigden volgden uit protest zijn voorbeeld. Ze worden verder vertegenwoordigd door hun advocaten.

Bij de start van de procesdag zei de advocaat van El Haddad Asufi dat hij door de politie die hem vanuit de gevangenis overbrengt in die mate gewurgd werd dat hij buiten bewustzijn raakte.

09.59 Zitting geschorst nadat Asufi medische bijstand vraagt

Het proces is donderdag meteen geschorst omdat beschuldigde Ali El Haddad Asufi medische bijstand vraagt. "Mijn cliënt is deze ochtend zo zwaar gewurgd in de gevangenis dat hij het bewustzijn verloor", zei zijn advocaat, meester Jonathan De Taye.

De Taye vroeg aan de voorzitter om de zitting te schorsen zodat de beschuldigde onderzocht kan worden. Hij heeft tekens op zijn hals van het incident, aldus de advocaat. Voorzitter Laurence Massart vroeg aan Asufi of hij in staat was om het proces te volgen en hij zei dat dat niet het geval is omdat hij nog steeds draaierig is. De voorzitter besliste daarop om de zitting te schorsen.

Alle beschuldigden waren bij het begin van de zitting aanwezig in de zaal, maar Asufi lag met zijn hoofd op de tafel. "De situatie is ernstig. Ik hallucineer volledig, ik heb nog nooit een proces meegemaakt in deze omstandigheden", zei meester De Taye, die sprak van een aanpak van een totalitair regime en ook verwees naar de Abu Ghraib-gevangenis in Irak, waar de Amerikanen gevangenen folterden. "Mijn cliënt heeft zich gisteren op een redelijke manier uitgedrukt en vanmorgen is hij op zo'n gewelddadige manier gewurgd dat hij het bewustzijn verloor." "Het is uitgesloten dat ik een man vertegenwoordig die niet in staat is om zijn proces te volgen, omdat hij werd aangevallen omdat hij zijn mening heeft gezegd", aldus De Taye.

Eerder deze week klaagden verschillende beschuldigden de omstandigheden aan waarin ze worden overgebracht van de gevangenis van Haren naar de rechtbank. Gisteren/woensdag nam El Haddad Asufi het woord. Hij vroeg onder meer wie bepaalt "dat hij zo gevaarlijk is dat hij zich iedere dag moet uitkleden voor drie man?" en laakte dat de beschuldigden zelfs gefilmd worden als ze naar het toilet gaan. Daarna verliet hij samen met Mohamed Abrini, Osama Krayem, Salah Abdeslam en Sofien Ayari de gerechtszaal en de vijf bleven ook de rest van de dag weg.

09.53 Plaatsvervangend jurylid ziek

Op het proces over de aanslagen in Brussel en Zaventem is opnieuw een plaatsvervangend jurylid niet aanwezig. Dat bleek donderdag bij de start van de vierde procesdag.

Volgens de voorzitster van het hof van assisen heeft het plaatsvervangend jurylid een buikgriep. Er blijven nog 32 (effectieve en plaatsvervangende) juryleden over.

06.36 Nog helft van de akte van beschuldiging voor te lezen

Bedoeling is dat het openbaar ministerie donderdag nog de rol belicht van Salah Abdeslam, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi, Hervé Bayingana Muhirwa, Smail en Ibrahim Farisi. Ook de rol van Osama Krayem moet nog voor een stuk belicht worden.

Het is niet alleen afwachten of de federale procureurs vandaag de voorlezing van de akte kunnen afronden. Vraag is ook of er weer beschuldigden zullen weigeren om in de beschuldigdenbox plaats te nemen. Woensdag weigerden vijf van de negen aanwezige beschuldigden in de box plaats te nemen - zoals overigens ook op het proces naar de aanslagen in Parijs meermaals gebeurde - uit protest tegen de omstandigheden waarin ze overgebracht werden uit de gevangenis, met naaktfouilles, luide muziek en een blinddoek.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni