Twee mensen aangehouden op verdenking van witwassen in Brusselse voedselbedrijven

© Ivan Put

In een onderzoek van het federaal parket naar grootscheepse financiële fraude in de voedingssector hebben speurders dinsdag negentien huiszoekingen uitgevoerd en hebben ze vijf personen opgepakt, drie in België en twee in Frankrijk. Dat meldt het federaal parket donderdag. Ook werden vier luxewagens, drie bestelwagens en meerdere tonnen alcoholische en andere dranken in beslag genomen. Twee personen zijn onder aanhoudingsbevel geplaatst.

Begin 2019 werd bij het parket Halle-Vilvoorde een gerechtelijk onderzoek geopend naar met witwaspraktijken en btw-fraude bij een aantal bedrijven die actief zijn in de voedselhandel, zowel in de groot- en semigroothandel als in de detailhandel. Het ging voornamelijk om bedrijven uit het Brussels gewest. Dat onderzoek werd in mei 2019 overgenomen door het federaal parket en in oktober 2019 toevertrouwd aan de Centrale Dienst voor de Bestrijding van de Georganiseerde Economische en Financiële Delinquentie (CDGEFID).

Die kon, samen met de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) de hele criminele organisatie in kaart brengen, talrijke opgerichte, overgenomen of failliet verklaarde bedrijven identificeren, en een grootschalig fraudemechanisme aan het licht brengen.

Eén en ander gaf dinsdag aanleiding tot negentien huiszoekingen, uitgevoerd door meer dan vijftig speurders. Die konden vijf verdachten arresteren, drie in België en twee in Rijsel. De drie personen die in België werden opgepakt, zijn intussen voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die heeft hen alle drie in verdenking gesteld. Eén van hen is vrijgelaten onder voorwaarden en de andere twee zijn onder aanhoudingsbevel geplaatst.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?