Persconferentie van minister voor Huisvesting, Levenskwaliteit, Leefmilieu en Energie Céline Fremault over de start van de lage emissiezone in Brussel op 1 januari 2018

| Milieuminister Céline Fremault: "Brusselaars zijn geen proefkonijnen. Gezondheid primeert boven winst."

5G komt er voorlopig niet: 'Brusselaars zijn geen proefkonijnen'

TD
© BRUZZ
01/04/2019

Milieuminister Céline Fremault (CDH) gaat op de rem staan voor de uitrol van 5G in Brussel. De gezondheid van de Brusselaars zou niet gegarandeerd zijn door de straling die nodig is voor zo'n supersnel internet.

In juli tekende het Gewest een protocolakkoord over de uitrol van een 5G-netwerk in Brussel. Brussel moest namelijk in 2020 de eerste stad worden met supersnel internet. Maar het dossier zit sindsdien muurvast. Meer nog, het is volgens de zakenkrant L'Echo een zaak geworden van de volgende regering. De huidige regering komt er niet aan uit.

De straling die de antennes uitzenden, en er zijn veel antennes nodig om zo'n 5G-netwerk tot stand te laten komen, zou schadelijk zijn voor de gezondheid. In het protocolakkoord van juli had de regering een akkoord gesloten met drie telecomoperatoren om de strenge stralingsnormen in Brussel te versoepelen. Maar het is volgens het Gewest nu onmogelijk om de straling van de antennes in te schatten.

"Ik kan zo'n technologie niet verwelkomen als de stralingsnormen, die de burger moeten beschermen, niet gerespecteerd worden. 5G of niet," zegt milieuminister Céline Fremault (CDH) in de krant. "De Brusselaars zijn geen proefkonijnen, waarvan ik de gezondheid met winst kan verkopen. We kunnen niets aan het toeval overlaten."

Begin februari raakte ook al bekend dat de verschillende beleidsniveaus in ons land nog steeds kibbelen over de 5G-licenties. De deelstaten raken het niet eens met de federale overheid over de verdeelsleutel van de opbrengst van die licenties. Bevoegd minister Philippe De Backer (Open VLD) vreest een vertraging van minstens twee jaar. 5G is dus nog niet voor morgen.

Els Ampe, partijgenote van Philippe De Backer en Brussels parlementslid, noemt Fremault in een reactie kortzichtig en verwijt de minister dat ze "al jaren stokken in de wielen steekt van de uitrol van 5G."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , 5g , Céline Fremault , internet , digitalisering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni