Eén jaar ecoduct Groenendaal: reeën en vossen steken Ring over

Updated: 31-07-2019 - 12:50

Er leven na één jaar meer dieren rond het ecoduct

De dieren uit het Zoniënwoud maken wel degelijk gebruik van het ecoduct in Groenendaal. Camerabeelden tonen dat reeën, vossen en andere dieren de brug over de Ring oversteken. Dankzij het ecoduct kunnen ze contact leggen met soortgenoten aan de overkant van de Ring en hun leefgebied verruimen.

Het ecoduct werd vorig jaar begin juni ingehuldigd. Na iets meer dan een jaar zijn er nog altijd geen exacte statistieken over het aantal dieren dat de brug gebruikt, maar met camera's langs de zijwanden zijn wel bewegingen van grote en kleine dieren vastgesteld.

Onder andere reeën, vossen, amfibieën en insecten gebruiken de brug om over te steken. Met boomstronken, houtblokken en kleine vijvers vormt de zestig meter brede brug een eigen biotoop.

Soortgenoten

Via de brug kunnen de dieren contact leggen met hun soortgenoten aan de overkant van de Ring die dwars door het bos snijdt. Dat verruimt hun eigen leefmilieu, maar ook hun overlevingskansen. Ze kunnen zich dan voortplanten zonder enkel in de genenpool van hun eigen stukje Zoniënwoud te vissen.

Het ecoduct kostte in totaal 6 miljoen euro, waarvan een deel werd gefinancierd door de Europese Unie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?