Elsene voert audit naar biodiversiteit uit

Sorry_Snorry_Bijensterfte2_rgb_300dpi_(c)_Dieter_Telemans.jpg
© Dieter Telemans
© Dieter Telemans

De gemeente Elsene is volop bezig met een inventarisatie van de biodiversiteit van de planten op haar grondgebied. Op basis daarvan wil de gemeente in samenwerking met haar burgers de biodiversiteit onderhouden én verbeteren.

Volgens Elsens schepen van Leefmilieu en Groene Ruimten Audrey Lhoest (Ecolo) is het essentieel om de biodiversiteit te beschermen. “Het is niet enkel een milieukwestie, maar vooral ook een volksgezondheidskwestie,” klinkt het.

De biodiversiteit in Elsene wordt op dit moment beoordeeld via een methode waarbij bijen, en meer bepaald het stuifmeel dat ze meebrengen, gemonitord worden.

“Stuifmeel heeft de bijzondere eigenschap om verontreinigende stoffen uit de lucht, en ook gedeeltelijk uit de grond, vast te houden. Daardoor kunnen we onder andere de planten identificeren waaruit het stuifmeel afkomstig is, maar ook nagaan in welke mate er al dan niet pesticiden of concentraties van zware metalen aanwezig zijn. Dit is met andere woorden een erg goede indicator voor de toestand van ons milieu,” klinkt het.

Op basis van de finale resultaten die tegen eind 2020 worden verwacht, wil de gemeente niet enkel een beter inzicht krijgen in de biodiversiteit op haar grondgebied, maar wil ze die in samenwerking met de burgers ook onderhouden én verbeteren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?