Gewest overweegt drie locaties voor biomethanisatiecentrale

© Saskia Vanderstichele
| Schaarbeek Vorming.

Schaarbeek Vorming, Brussel Compost en de voorhaven zuid zijn momenteel in beeld voor een gewestelijke biomethanisatiecentrale. Dat zei Alain Maron (Ecolo), Brussels minister van klimaattransitie en leefmilieu donderdagavond in de commissie leefmilieu.

De centrale zou vanaf 2023 organisch en compostafval moeten verwerken tot biogas, dat gemengd kan worden met minder milieuvriendelijk aardgas. Donderdagavond werden de opties overlopen in de commissie leefmilieu. Daaruit bleek onder meer dat er momenteel drie verschillende locaties worden onderzocht om zo'n centrale te bouwen: Schaarbeek Vorming, Brussel Compost in Vorst en de voorhaven zuid.

De verwachte afvalberg uit het Brussels gewest die omgezet zou kunnen worden tot biogas bedraagt zo'n 30.000 ton voedselresten (de oranje zak) en 20.000 ton groenafval (de groene zak). "De stad Lille laat haar bussen rijden op biogas uit organisch afval, dankzij haar eigen biomethanisatiecentrum", schetst Clémentine Barzin (MR), die de vragen stelde aan Maron, in La Capitale de mogelijkheden die er zijn met biogas.

Of de centrale volledig of deels publiek of privaat zal worden gefinancierd, is ook nog onderwerp van discussie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?