Betere signalisatie voor Zuidstation

© LV
| Alle signalisatie en bewegwijzering is vernieuwd in het Zuidstation, hier de toegang op het Hortaplein.

De voorbije weken zijn in het station Brussel-Zuid onder meer 800 nieuwe borden geplaatst en 500 stickers geplakt. De hele signalisatie is vernieuwd. Met onder meer een prominente rol voor het S-logo van de voorstadstreinen.

Opmerkzame treinreizigers zal het niet ontgaan zijn: de bewegwijzering, pictogrammen en halteborden in het Zuidstation zijn helemaal vernieuwd. De operatie moet de klantenervaring in de stations verbeteren, klinkt het bij de NMBS.

“We willen de duidelijkheid en efficiëntie van de bewegwijzering fors verbeteren, bijvoorbeeld via eenvormige pictogrammen”, aldus woordvoerder Bart Crols. “Voor reizigers moet het onmiddellijk duidelijk zijn hoe ze op de perrons komen, waar de loketten zich bevinden of waar ze zo snel mogelijk een tram of metro kunnen nemen.”

De soort informatie werd gegroepeerd per kleur. Een blauwe achtergrond wijst op trajectinformatie voor reizigers die het station binnenkomen, terwijl de groene borden nuttig zijn voor wie het station verlaat. Het gaat dan om verwijzingen naar taxi en openbaar vervoer. Daarnaast is er ook nog oranje om tijdelijke dingen zoals werkzaamheden aan te kondigen, en grijs voor hoffelijkheidscampagnes en veiligheidsinfo.

Signalisatie Brussel-Zuid
© LV
| In de hoofdgang van het station zijn verlichte wegwijzers geplaatst. De blauwe borden zijn bedoeld voor reizigers die het station binnenkomen, de groene voor zij die buitengaan.

De nieuwe huisstijl zal stapsgewijs worden uitgerold in alle Belgische treinstations. Eerder gebeurde dat al in de vernieuwde delen van het Noordstation, maar Brussel-Zuid is het eerste station waar alle signalisatie al werd vernieuwd.

In totaal gaat het om 800 borden, 500 stickers, 86 verlichte perronborden met de stationsnaam, 18 verlichte borden in de stationshal en 7 verlichte borden bij de stationstoegangen. Bij die laatste kreeg het S-logo van het voorstadsnet overigens een prominente rol.

“De eerste klantenbevraging leverde zeer positieve resultaten op, naast enkele verbetersuggesties”, aldus nog Bart Crols, die ook nog meegeeft dat er geen nieuwe bewegwijzering komt in Brussel-Centraal. “Dat gebouw is beschermd.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?