Gewest zoekt leegstaande panden voor fietsparkings

Ondergrondse fietsparking (archiefbeeld).
Updated: 27-11-2018 - 09:00

De Brusselse regering heeft een innovatieve manier gevonden om leegstand tegen te gaan. Gemeenten kunnen via parkeeragentschap parking.brussels een subsidie krijgen als ze een leegstaand pand omtoveren tot fietsparking.

Het is al het derde jaar op rij dat parking.brussels zo'n projectoproep lanceert. In 2018 kregen Vorst en Elsene een subsidie van minister voor Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) om fietslokalen te installeren. Ook Schaarbeek en Brussel-Stad profiteerden er al van.

De bedoeling is om de fietsparkings in te richten op plaatsen waar de vraag bij buurtbewoners het grootst is. Zo wordt rekening gehouden met een aantal criteria, zoals de stedelijke dichtheid van de wijk, de toegankelijkheid ervan via fietspaden en het potentieel van de wijk.

Sinds 2016 richtte parking.brussels 58 fietsboxen in verspreid over het hele Gewest. "Maar die nemen veel plaats in beslag. In leegstaande lokalen creëer je ineens zoveel meer plaats", kondigde Smet aan in de Commissie Begroting. Buurtbewoners kunnen zo'n leegstand pand betreden met behulp van een badge.

Fietsparkings volop in aanbouw

In metrostations Beurs en De Brouckère openen binnenkort parkings voor 1.200 fietsen. Er werden buitenstallingen geïnstalleerd in de buurt van metrostations Kraainem, Koning Boudewijn en Bizet. En behalve heel wat parkeerplaatsen aan de overstapparkings, kwam er ook een fietsparking voor 42 personen aan het Spiegelplein.

In 2019 plant parking.brussels nog vier nieuwe stalling, 35 fietsboxen en 166 beveiligde fietsparkeerplaatsen aan P+R COOVI in Anderlecht. Daarnaast plant de NMBS ook de bouw van fietsparkings in het Noord- en Zuidstation.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?