Inschrijving groene wagen is duurder in Brussel en Wallonië dan in Vlaanderen

© PhotoNews
| In Brussel worden auto's belast op hun pk's.

In onze gewesten gelden heel andere criteria voor het bepalen van de inschrijvingstaks of BIV van een wagen. Zo betaal je voor een milieuvriendelijke hybride gezinswagen in Brussel 4.957 euro. In Vlaanderen betaal je voor dezelfde wagen helemaal geen inschrijvingstaks. Dat blijkt uit een test van de VRT.

Als je een nieuwe of tweedehandse wagen in het verkeer wil brengen, moet je eenmalig de belasting op inverkeerstelling, de BIV, betalen. Autofiscaliteit is al langer een gewestelijke bevoegdheid en niet overal worden dezelfde criteria gehanteerd voor het berekenen van die BIV. In Vlaanderen zijn enkele milieukenmerken doorslaggevend, zoals de CO2-uitstoot en de uitstoot van fijnstof. Maar ook het brandstoftype, de euronorm en leeftijd van de wagen bepalen mee de BIV. Maar in het Brussels en Waals Gewest wordt de BIV nog steeds bepaald aan de hand van het vermogen van de motor, uitgedrukt in fiscale pk's.

Sven Gatz (Open VLD), Brussels minister van Financiën, geeft toe dat er nood is aan een grondige hervorming van de verkeersfiscaliteit in zijn gewest.

Febiac, de federatie van de auto-industrie in België, is zich bewust van de grote verschillen. "Het signaal naar de burger moet hetzelfde zijn: kies een milieuvriendelijk voertuig, dan betaal je er minder voor", zegt Joost Kaesemans, woordvoerder van Febiac.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?