MIVB voerde al ruim drieduizend mondmaskercontroles uit

© Belgaimage
| De meeste metroreizigers dragen het mondmasker correct.

Niet iedereen neemt het even nauw met de mondmaskerplicht op metro en tram. Toch vindt de MIVB dat de verplichting, globaal genomen, goed nageleefd wordt. “En we controleren wel degelijk,” zegt woordvoerster An Van hamme.

Bijna alle reizigers hebben inderdaad een mondkapje bij. En hoewel de meesten ervoor zorgen dat neus en mond bedekt zijn, zijn er op elke rit, druk of niet, mensen bij wie het masker op de kin of aan één oor hangt of in hun broekzak steekt. Zeker als er getelefoneerd wordt, gaat het mondkapje bij sommigen al snel naar beneden. Andere reizigers zien het gelaten aan.

Toch is de MIVB van oordeel dat het merendeel van de reizigers het mondmasker correct draagt. “Volgens onze feedback dragen bijna alle reizigers het mondkapje zoals het hoort,” zegt Van hamme.

Dit wordt ook gecontroleerd door de MIVB-veiligheidsdiensten en door de politie. “We kunnen natuurlijk niet aan elk poortje en in elk voertuig een controleur zetten, maar we voeren wel heel wat controleacties uit,” zegt Van hamme.

In het begin van de coronacrisis schrapte de MIVB nog zitplaatsen zodat de anderhalvemeterregel gerespecteerd kon worden. Toen de quarantainemaatregelen begin mei afgebouwd werden en in de plaats daarvan mondmaskers op het openbaar vervoer verplicht werden, werden alle zitplaatsen weer in gebruik genomen.

Preventief

“Tussen begin mei en eind juli voerden we 3.168 controleacties uit, 1.216 samen met de politie, 1.952 zonder de politie.” Volgens Van hamme waren die controles vooral bedoeld om de mondkapjesplicht te doen naleven, maar kon er ook naar het vervoerbewijs gevraagd worden.

De eigen MIVB-controles waren vooral preventief gericht. Van hamme: “Maar onze controleurs schreven soms ook pv’s uit, zo’n honderd à honderdvijftig per maand. Daarnaast deelde ook de politie boetes uit.”

Om de verspreiding van het virus tegen te gaan krijgen de voertuigen extra schoonmaakbeurten. En vanaf 31 augustus rijdt de MIVB weer op haar maximumcapaciteit, alle beschikbare voertuigen worden ingezet. “Er zullen als de scholen beginnen ook meer reizigers zijn, maar we verwachten er minder dan vorig jaar in september. Veel mensen werken immers nog altijd van huis uit.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?