Platform ManyWays bundelt Brusselse verkeersdata

© ManyWays
| De website verzamelt heel wat open data over het Brusselse verkeer (situatie 10:01).

Sinds vrijdag kunnen Brusselaars een overzichtelijke kaart raadplegen om zich door de stad te verplaatsen. Het online platform ManyWays bundelt gegevens over fietstellingen, de beschikbaarheid van Villo!-deelfietsen, vrije plekken in parkeergarages, vertragingen op treinen en verkeersdrukte.

De kaart toont hoeveel parkeerplaats er nog is in jouw favoriete ondergrondse garage, maar ook of er nog plek is om een fiets terug te brengen naar het dichtsbijzijnde Villo!-station. Mobiele gebruikers zien ook hun locatie op de kaart, en kunnen zo hun best mogelijk verplaatsingsroute uitstippelen.

Speelgoed voor de liefhebbers

Het nieuwe platform is het ideale speelgoed voor liefhebbers van mobiliteitsdata. ManyWays maakt gebruikt van open data, die beschikbaar worden gesteld door externe bronnen.

Gebruikers kunnen ook allerlei verkeersinformatie filteren via een uitgebreid dashboard. Je kunt er de luchtkwaliteit vergelijken met die op andere dagen, maar ook zien of het aantal voertuigen op de Brusselse ring een invloed heeft op de luchtvervuiling.

'Tendensen onderzoeken'

Een grafiek toont niet enkel het aantal fietsers dat vandaag per uur geteld werd, maar ook of de regen een impact heeft op het fietsgebruik. Het aantal carpoolopties wordt weergegeven, de verkeerssituatie in de Brusselse tunnels en de gemiddelde vertraging op het openbaar vervoer wordt uitgelicht.

"Dankzij deze info in real time worden burgers in real time geïnformeerd en kunnen experts tendensen onderzoeken zoals het verband tussen luchtkwaliteit en autoverkeer", zegt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A), die het project ondersteunt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?