Testen met zelfrijdende trein voor Noord-Zuidverbinding

© PhotoNews
| Onderhoudswerken op de treinverbinding tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid.

De spoornetbeheerder Infrabel wil 8 miljoen euro vrijmaken om een proefproject met autonome treinen mogelijk te maken. Dat blijkt uit het ondernemingsplan dat de raad van bestuur onlangs goedkeurde, schrijft De Tijd dinsdag. "We zullen de mogelijkheid analyseren om partners een proeflijn ter beschikking te stellen zodat ze autonome voertuigen op asfalt of andere vormen van mobiliteit kunnen testen", staat in het document.

De invoering van ATO - Automatic Train Operation - moet de capaciteit, de stiptheid en de robuustheid van het spoornet verbeteren. Dankzij het systeem kunnen de operatoren vooral meer treinen door de verzadigde Brusselse noord-zuidverbinding jagen.

Maar we moeten de zelfrijdende trein de komende jaren niet meteen op het Belgische spoor verwachten. Infrabel legt de verantwoordelijkheid voor het ATO-proefproject bij de NMBS, die de treinen moet laten rijden. "Infrabel verleent zijn medewerking, maar is afhankelijk van de beslissingen van de spoorwegmaatschappij", zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?