Tien MIVB-controleurs ontslagen wegens 'ernstig wangedrag'

© MIVB

Tien ticketcontroleurs van de MIVB zijn afgelopen vrijdag ontslagen, omdat "ze in de voorbije twee maanden het aantal controles artificieel hadden opgepompt," zegt An Van hamme, woordvoerder van de MIVB.

De MIVB kwam de fraude op het spoor doordat de betrokken ploeg opvallend meer controles leek uit te voeren dan de andere. Na onderzoek bleek dat de controleurs de cijfers artificieel hadden verhoogd. Dat deden ze door niet alleen de Mobibkaarten van reizigers te controleren, maar ook hun eigen test-Mobibkaart honderden keren te scannen. Er is een einde gesteld aan hun arbeidscontract.

"Het kan absoluut niet door de beugel dat medewerkers zoiets doen," zegt Van hamme. "Het gaat bovendien om Vigilis-medewerkers. Ze zijn dus beëdigd." Daarom besloot de MIVB om de FOD Binnenlandse Zaken in te lichten en tegen elk van de betrokken medewerkers klacht neer te leggen bij het parket.

Een anonieme getuige noemt het ontslag "een complot" in La Capitale. Volgens de getuige was een van de ontslagen controleurs een vakbondsafgevaardigde en moesten hij en zijn equipe het ontgelden voor de staking van oktober. Volgens Van hamme klopt dat helemaal niet. "Het is helemaal niet gericht tegen een vakbond. Het gaat gewoon om één ploeg die het vertrouwen ernstig geschaad heeft."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?