bdw roppe-04

10 jaar FM Brussel: Van Prince tot Stromae

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
03/09/2014

FM Brussel schopte het tien jaar geleden van studentenradio tot heuse stadsradio. Om dat te vieren is er op 6 september een grote fuif in het Flageygebouw. In de aanloop daarnaar vroegen we nethoofd Jeroen Roppe naar de tien meest markante momenten van het voorbije decennium van 98.8 FM.

Het begon in de Dansaertstraat, omstreeks het jaar 2000, toen Brussel Europese culturele hoofdstad was. Enkele studenten van het Rits besloten om een radiozender te beginnen. Na vier jaar echter groeide de ambitie om verder te gaan. FM-Brussel-hoofd Jeroen Roppe vertelt: “Ik presenteerde en producete in 2004 verschillende programma’s bij Studio Brussel, maar het project van de Rits-studenten kwam me ter oren. Op twee maanden tijd kon ik een ploeg samenstellen, en de politieke wereld was ook meteen mee. Als locatie werd voor het Flageygebouw gekozen, van oudsher geassocieerd met radio, maar ook om de band met de andere Vlaams-Brusselse media tvbrussel en BDW te benadrukken.

Maar het verhaal van FM Brussel laat zich nog het best vertellen aan de hand van tien markante momenten:

Jeroen Roppe: “Een van de hoogtepunten van onze radiozender is het optreden van Stromae hier op het Flageyplein, in de zomer van 2010. Stromae hield toen een gastoptreden op onze FM-Brussel-bus, en in een mum van tijd stond het Flageyplein afgeladen vol. Dat was een magisch moment. We zullen Stromae altijd als ambassadeur voor onze radiozender beschouwen. Hij staat symbool voor wat we als radio willen zijn: fris, funky en Brussels. De liefde is ook wederzijds, want we waren het eerste Vlaamse station dat hem heeft opgepikt.”

“Ik rij niet veel met de auto, maar als ik rondrij dan luister ik graag naar andere radiozenders, en wissel ik graag af. Zo herinner ik me een moment enkele jaren geleden waarop ik letterlijk op elke zender die ik opzette een voormalige medewerker van FM Brussel hoorde presenteren. Daaruit bleek heel concreet dat we een opleidingscentrum zijn voor jong talent.”

“Aan onze sportpresentator Tom Coninx hebben we altijd veel gehad, veel gekke momenten ook. Zo herinner ik me het volksfeest dat tijdens een rechtstreekse uitzending in het Schaarbeekse café Saint-Alice losbrak toen we enkele Brusselse sportgrootheden hadden uitgenodigd, zoals Eddy Merckx en de voormalige Brusselse voetbalvedette Jacques Teugels.”

Als stadsradio organiseren we geregeld FM-Brussel-tonight-fuiven op toffe locaties. We hebben kunnen feesten in Muntpunt voor het verbouwd werd, en in het voorjaar van 2007 konden we eens een thuismatch spelen: toen vond het feest plaats in het Flageygebouw. Overal stond toen volk, er kon niemand meer bij, maar sommige feestgangers gooiden toen hun inkombandjes van de eerste verdieping naar beneden zodat andere mensen toch nog binnen konden.”

Vliegende reporters
Het festival Couleur Café is een terugkerende vaste waarde voor ons. We willen graag zo aanwezig mogelijk zijn in de stad, en Couleur Café is ook zo’n gelegenheid om in de verf te zetten wie we zijn. De allereerste keer dat we op het festival aanwezig waren, in 2005, moesten we ons behelpen met een gammel tentje als studio. Maar dat is zo’n succes geworden – artiesten kwamen en gingen en amuseerden zich met ons, live tijdens de uitzending - dat we toen doorhadden dat we een volwassen radiozender waren geworden.”

“Een stadszender moet snel zijn, en dus hebben we een systeem van vliegende reporters met brommertjes die snel ter plaatse zijn bij gebeurtenissen. Bij de treinramp in Buizingen in 2010 waren we als eerste ter plaatse, en hebben we de eerste getuigenissen verzameld, wat niet slecht is voor een kleine radiozender. Ook bij de sluiting van VW Vorst waren we snel bij.”

“Misschien niet echt een vastomlijnd moment, maar ik zou elke dag dat we na het werk met de FM-Brussel-ploeg afzakken naar ons stamcafé markant willen noemen. Door de jaren heen is de ploeg altijd heel hecht geweest, ook al zijn de mensen van het eerste uur tien jaar ouder dan in de wilde jaren. Na tien jaar hebben we ook een goede balans tussen ervaring en jong talent weten te creëren.”

Een stadsradio kan niet zonder acties. Daarbij denk ik aan onze ‘Brussel helpt’, waarbij we geld inzamelen voor het goede doel. Vaak is dat een succes: ik herinner me nog dat we eens radio’s voor Congo hebben verzameld, en na afloop met een gigantische berg radio’s zaten die we zelfs niet meer verscheept kregen.”

De zanger en muzikant Prince is op een speciale manier verweven met FM Brussel. Het allereerste nummer op onze radio was van Prince. En op de ene of de andere manier zijn we er altijd in geslaagd om aanwezig te zijn tijdens zijn ‘geheime’ optredens na zijn grote concerten in Brussel. Toen hij in de Botanique een afterparty gaf, waren we er, en in het casino Viage was zelfs de hele ploeg van FM Brussel er.”

“Om af te ronden breng ik graag de verkiezingsshows van de voorbije jaren als markante momenten naar voren. We zijn er toen vaak in geslaagd als eerste de resultaten voor Brussel binnen te hebben.”

Wanneer we vragen wat we de komende tien jaar van FM Brussel mogen verwachten, dan denkt Jeroen Roppe vooral aan de technologische omwenteling. “Het einde van de FM-bandbreedte als radiodrager is al lang aangekondigd, maar blijft voorlopig uit. Het gebruik van internetradio via de kabel neemt evenwel toe, en in de toekomst zal het toch eens gebeuren dat meer mensen via internet naar de radio luisteren dan via FM. Ik kan me niet voorstellen dat dat niet eens zou gebeuren. Maar in België blijft men voorlopig zweren bij bandbreedte. We zullen zien.”

FM Brussel geeft op 6 september het verjaardagsfeest ‘10YEARS1LOVE’ in het Flageygebouw. Met onder meer Magnus en Rim-K. Toegangsprijs: 15 euro. Info en tickets op www.fmbrussel.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Muziek, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni