Stomme van Portici eerst in Parijs uit vrees voor controverse

De Stomme van Portici, de opera die in 1830 het begin van de Belgische revolutie inluidde, wordt mogelijk opnieuw in Brussel opgevoerd. De Munt gaat de productie echter eerst brengen in Parijs om te zien of het stuk nog relevant is voor een hedendaags publiek. Omdat de opera voor velen erg beladen is, gebeurt dat buiten België.

Door de rol die de opera speelde bij het ontstaan van België, heeft bijna iedereen wel gehoord van De Stomme van Portici. Maar weinig mensen hebben hem echter gezien. De Munt heeft hem nu wel op het programma voor 2012, zij het niet in Brussel, maar in Parijs. "Ik ben mij bewust van het historisch gewicht van deze productie en wil eerst zien of de opera nog interessant is voor een hedendaags publiek," zegt Peter De Caluwe, de operadirecteur in De Munt. "Als dat het geval is, zal ik er zeker over nadenken om het stuk ook in Brussel te brengen."

De Franstalige pers ziet een politiek manoeuvre. De operadirecteur wil vooral geen controverse uitlokken. "Ik weet dat het programmeren van De Stomme van Portici niet alleen maar een artistieke daad is maar ook een politiek statement zou zijn en ik vind niet dat het nu het moment is om een dergelijk politiek statement te doen. Ik wil het stuk op zijn merites beoordelen en het niet enkel zien als het symbool zien van iets waar sommigen een groot probleem mee hebben en anderen grote aanhanger van zijn. Die controverse zoeken we zeker niet."

Mocht La Muette in Parijs inslaan, komt hij misschien naar Brussel, maar zeker niet voor 2015.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Sylvie Kreusch op eigen kracht
  • Dieudo Hamadi: le cinéma made in Congo
  • Ophélie Mac against black stereotypes
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement