Anima 2005: een waaier aan hoogstaande animatie

© Agenda Magazine
03/02/2005
Het kleine meisje Chihiro dat de kijker bij de hand nam voor een prachtige reis door een wonderland vol heksen, rondstuiterende hoofden en riviergoden: 'Spirited Away' was een van de hoogtepunten van het filmjaar 2003. De maker van dit meesterwerk, de Japanner Hayao Miyazaki, biedt de wereld nu een nieuwe animatiefilm aan: 'Howls Moving Castle'. De film opent Anima 2005, het Brussels festival van de animatiefilm.

Een festival met zo'n klepper openen, houdt risico's in. Het gevaar bestaat dat na een vroeg hoogtepunt, al de rest een beetje flets smaakt. Dit valt alleen maar te vermijden door het festival vol te stouwen met een waaier aan hoogstaande animatie.

Op papier ziet Anima 2005 er bijzonder goed uit. Met maar liefst dertien stuks telt de officiële selectie meer nieuwe lange films dan ooit. Ze vergelijken wordt moeilijk, want de verscheidenheid is groot. De afsluiter is bijvoorbeeld een Deense marionettenfilm. De filmverdeler Cinélibre liet zich door Strings inpakken en brengt de film eind maart uit. Denemarken heeft nog een tweede langspeler in competitie, Terkel i knibe, het bewijs dat ook kleine landen in de animatie iets kunnen te betekenen hebben, als ze dat willen. Terkel i knibe gaat over een gepeste jongen van elf die ervaart hoe hard de schoolwereld wel kan zijn.

De betere poppenanimatie komt al decennia uit Tsjechië. Filmfarum Jana Wericha bestaat uit vijf sappig vertelde, kleurrijke legenden van de dichter Jan Werich.

Europese creativiteit
Het dichtste bij de Amerikaanse animatiefilms die de bioscopen domineren staat het Brits-Duitse Back to Gaya. De digitale animatiefilm bewijst dat Europa op het gebied van computeranimatie niet het domste kind in de klas is. Maar daar is het belangrijkste toch mee gezegd. Nu het nieuwe er wat van af is, valt op dat digitale animatiefilms het toch moeilijk hebben om niet over te komen als een kil computerspel. Het verhaal is bovendien nodeloos ingewikkeld. De animatiefiguren van een fictieve tv-serie komen door toedoen van een geschifte professor in de echte wereld terecht. Vreemd genoeg wordt het idee om met verschillende werkelijkheden te spelen, helemaal niet uitgebuit en mondt het hele avontuur uit in een afgezaagde zedenles.

Europa moet niet technisch de beste van de klas willen zijn, onze geschiedenis, sagen, legenden, cultuur en creativiteit is veel grotere troef. Dat komt meestal mooi tot uiting in de honderden korte films waar Anima elk jaar zeer terecht mee uitpakt. Voor de Nederlandstalige kinderen is er een extra aanbod in GC Ten Weyngaert in Vorst met een vijfdaags kinderatelier, verschillende kinderfilms en korte initiaties animatiefilm.

Anima 2005
van 3 februari tot 13 februari
in Passage 44, Pathé Palace en GC Ten Weyngaert

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni