Barbie Bangkok: Creatief met geometrie

Tom Zonderman
© Agenda Magazine
11/12/2008
Het Gentse Barbie Bangkok verkent op zijn debuut de raakvlakken tussen onze menselijke kantjes en pakweg een parallellepipedum. De bevindingen smaken naar popmuziek waar je op slag vrolijk van wordt.

Het is weer een van die grijze ochtenden, niet alleen in je hoofd maar ook daarbuiten? Laat snel de knisperende pop van People and geometry, het debuut van Barbie Bangkok, over je bol cornflakes rollen en de wereld oogt al een stuk vrolijker. De groep rond de Gentenaars Tom Goethals (zang, gitaar) en Laurens Smagghe (drum), live aangevuld met onder anderen gitarist Rodrigo Fuentealba (Novastar, Gabriel Rios), streed twee edities geleden tegen onder meer Absynthe Minded en The Van Jets voor een gouden plak op Humo's Rock Rally. Er volgde snel een ep, maar de eerste full-cd liet vier jaar op zich wachten. "Het heeft even geduurd omdat we wat problemen in de groep hadden. We moesten met teveel meningen rekening houden," zegt Laurens Smagghe. "We zijn dan maar geslonken tot een duo. Ondertussen werd Tom vader, en begon hij te werken als postbode, waardoor we onze agenda's moesten bijstellen. Maar door ruim de tijd te nemen voor de muziek hebben we dan weer weloverwogen de richting die we uitwilden kunnen bepalen."

Sprekende hoofden
Op People and geometry schuiven Goethals en Smagghe moeilijkdoenerij aan de kant in ruil voor aanstekelijke gitaarpop. Catchy radiovoer als 'New Delhi' en 'All over again' kunt u spontaan meefluiten. "Ik hou van compacte popsongs," zegt Tom Goethals. "Zoals die bijvoorbeeld in de jaren 1960 geschreven werden in songfabriekjes. Die liedjes lijken zo eenvoudig, maar dan duikt er plots een akkoord op dat de song een andere wending geeft. Het is niet simpel om iets eenvoudig én boeiend te houden."

Barbie Bangkok klinkt bijwijlen erg retro. Af en toe doet Goethals' stem denken aan een ontluikende Ray Davies, en 'Don't catch no light' echoot de David Bowie van Hunky dory. 'Hot and trendy' knipoogt dan weer naar de sexy seventiesschwung van Roxy Music. Te horen aan het hoekige gespartel met synths en koebellen in 'I remember' en 'All tangled up' is de grootste invloed dan weer overduidelijk Talking Heads, Goethals: "Er is een tijd geweest dat ik niemand anders dan David Byrne wilde zijn. Stop making sense had ik al op cassette toen ik dertien was. Bij Talking Heads hoor ik dezelfde speelsheid die ook in onze muziek zit, terwijl ze toch over serieuze zaken zingen. In het begin waren ze niet de strafste muzikanten, maar het is geweldig wat ze ermee bereikt hebben. Ik heb vroeger conservatorium gevolgd, maar heb het niet afgemaakt. Sindsdien vind ik oefenen op gitaar overschat. Het hangt af van welke stijl je wilt spelen, maar voor ons is bezieling belangrijker dan virtuositeit."

O ironie
Niet alleen muzikaal ogen sommige songs erg frivool, ook in zijn teksten laat Goethals zijn fantasie de vrije loop, waardoor de muziek nog speelser gaat klinken. Maar humor, daar is het Barbie Bangkok niet om te doen. Goethals: "Humor doet me aan slapstick denken, terwijl het eerder een soort kinderlijkheid is die in mijn teksten sluipt. We menen het allemaal bloedserieus, maar het hoeft voor mij allemaal niet te ingewikkeld te zijn. Grote woorden maken het snel te zwaar beladen. Je moet dat ook kunnen. Iemand die daar goed mee wegkomt is bijvoorbeeld Nick Cave."

"Ik vroeg me af welke geometrische figuur ik zelf zou willen zijn - zoals je vroeger in van die vriendschapsboekjes je favoriete kleur moest aankruisen," zegt de zanger over het titelnummer. Anders dan de overige songs, die maar weinig loslaten over hun auteur, graaft 'People and geometry' wat dieper. Hoe zouden we anders een zinnetje als 'Oh tender irony, you saved me several times this week/So many people I could start to hate' moeten interpreteren? "Ironie helpt om de dag door te komen als het eens wat minder gaat. Voor sommige mensen is dat dan weer niet zo leuk. Het is gemakkelijk om je aan veel dingen of mensen te ergeren, maar je moet opletten dat je geen verzuurde mens wordt. Een kwinkslag op zijn tijd kan alles relativeren."

:: Barbie Bangkok
wanneer: 18 december om 20 uur (Joshua om 21 uur) - UITVERKOCHT!
waar: Ancienne Belgique, Anspachlaan 110, Brussel, 02-548.24.24, info@abconcerts.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni