Belgen halen prijzen op Elisabethwedstrijd

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
04/06/2014

De driejaarlijkse Koningin Elisabethwedstrijd voor Zang heeft zaterdagavond zes laureaten bekendgemaakt uit de twaalf finalisten die vorige week meedongen. Met Jodie Devos eindigt een landgenoot tweede, net als in 2011.

Zoals in de vorige wedstrijd voor Zang kaapt een Zuid-Koreaanse sopraan het eregoud weg, goed voor 25.000 euro. Die eer viel Sumi Hwang (°1986) te beurt, een dame met uitgesproken Westerse expressiekracht die ooit ballerina wou worden. De Waalse coloratuursopraan Jodie Devos (°1988) werd tweede laureaat. Zij opende de finaleronde (28 tot 31 mei) in het Paleis voor Schone Kunsten met veel zin voor theatraliteit. Jurylid en Muntdirecteur Peter de Caluwe bleef als enige van de veertienkoppige, internationale jury maar applaudisseren na haar prestatie. Devos had zich naar eigen zeggen amper zes tot zeven maanden voorbereid op dit concours, en toonde met Bernsteins Glitter and be gay, een veelzijdig talent dankzij haar jazzcafé-ervaringen. Ook de Franse mezzosopraan Sarah Laulan (°1985), die derde eindigde, ondersteunde haar zang uitvoerig met gestiek, gebruikte veel podiumruimte, betrok zelfs de dirigent in haar Carmen. Trouwens, voor elk van de eerste drie finalisten bleken expressiekracht en skills om de aandacht van de luisteraars te prikkelen de gemene deler van het talent.

Laureatenconcerten
Naast zangbereik en techniek is de voeling met het podiumspel, zeker in aria’s, een nieuwe vereiste voor jongeren die willen meedingen in de grote competitiviteit binnen het eenentwintigste-eeuwse operagenre. Ook één man viel in de prijzen: de Chinese tenor Yu Shao (°1984): bezauberend schön in Mozart. De Koreaanse sopraan Hyesang Park (°1988) werd vijfde. De in Leuven geboren sopraan Chiara Skerath (°1987), die in Zwitserland woont, kreeg naast de zesde plaats ook de VRT-Publieksprijs. Bij de overige zes en niet gerangschikte finalisten, mocht de Brusselse Sheva Tehoval (°1991) uitblinken. Van 4 tot 29 juni zijn er nog 21 laureatenconcerten op diverse locaties (www.imkeb.be).

De 3-cd-box Zang 2014 (37,50 euro) ligt in de handel vanaf zaterdag 7 juni. Om de 25ste verjaardag van de wedstrijd Zang te belichten is ook een selectie van de grootste zangmomenten sinds 1988 opgenomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni