Bibliotheek Elsene wacht op nieuw onderdak

Karolien Merchiers
© Brussel Deze Week
17/11/2004
Op 1 december zal de Gemeentelijke Nederlandstalige Bibliotheek van Elsene een feit zijn. De huidige Vrije Nederlandstalige Bibliotheek draagt dan haar boeken kosteloos over aan de gemeente. Maar voor de lezers verandert er voorlopig weinig, want de boeken blijven nog twee jaar staan op hun vertrouwde plekje in het gemeenschapscentrum Elzenhof.
Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk is het dan toch zover: Elsene krijgt op 1 december zijn eigen Nederlandstalige Gemeentelijke Bibliotheek. Maar pas eind 2006 zal de bibliotheek haar intrek kunnen nemen in een volledig gerenoveerde loft in de Sans-Soucistraat.

Tot dusver moesten de Elsense boekenwurmen het doen met het vrij beperkte aanbod van de Vrije Nederlandstalige Bibliotheek van GC Elzenhof, twee halve dagen per week bemand door enkele vrijwilligers. Maar daar komt nu verandering in, want de gemeente heeft een voltijdse bibliothecaris aangetrokken, en de Vrije Bibliotheek draagt haar collectie geheel kosteloos over aan de gemeente. Oorspronkelijk was daar een somvan 58.255 euro voor begroot, maar dat geld kan de gemeente nu volledig investeren in de uitbreiding van de collectie.

Grote plannen
Daar komen nog twee extra subsidies bovenop: een startsubsidie van 10.000 euro van het Steunpunt voor Brusselse bibliotheken, en een aanvullende subsidie van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) ter waarde van 12.500 euro.
Een aardige som, die meer dan welkom is. Want Schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden Pascal Dufour (SP.A) heeft grote plannen voor de nieuwe bibliotheek. "We gaan het aanbod sterk uitbreiden, niet alleen met boeken maar ook met dvd's en informaticamateriaal. Want de nieuwe bibliotheek moet niet alleen een oord worden waar mensen een boek komen lenen, maar een gezellige plek met een leeshoek, een multimediahoek en ook plaats voor culturele activiteiten. We hebben de architecten dan ook nadrukkelijk gevraagd ervoor te zorgen dat er tussen de boekenrekken voldoende plaats blijft voor tentoonstellingen."

Boeken in de lift
De architecten zullen een hele klus hebben aan het renoveren van het toekomstige bibliotheekgebouw in de Sans-Soucistraat 131. Maar het is tegelijk ook een erg boeiende ruimte om iets van te maken. De gemeente kocht immers de gelijkvloerse en de eerste verdieping van een voormalige liftenfabriek. Samen zijn de twee ruimten bijna 700 vierkante meter groot. Hun industrieel ogende, loftachtige karakter zal behouden en uitgewerkt worden, evenals het gedeelte met glazen dak, waardoor er extra daglicht naar binnen valt.

Op de benedenverdieping komt aan de ingang een grote fietsenstalling, en een ontvangstbalie. Achterin zullen de boeken staan, en boven komen de leeszaal, de multimediahoek en de kantoren.
De nieuwe bieb is strategisch gelegen, op een steenworp van het Flageyplein, en recht tegenover de gemeentelijke Sans-Soucischool en de kunstacademie Ecole des Arts. "In afwachting van de voltooiing van de renovatiewerken zijn we van plan om de ruimte hier alvast te laten benutten door kunstenaars, onder meer van deze academie, om hun werk tentoon te stellen," vertelt Dufour.

"Het is nog even wachten tot de bestemmingswijziging (nu heeft het pand nog een industriële bestemming, KM) goedgekeurd is, maar we verwachten dat we hiermee in het voorjaar toch zullen kunnen beginnen. Maar dat komt eigenlijk nog goed uit, want tijdens de winter kunnen we hier toch niks organiseren, aangezien er nog geen verwarming is," voegt hij er grijnzend aan toe.

Oude adres
Als alles volgens schema verloopt, zal de nieuwe bibliotheek haar deuren kunnen openen tegen het einde van 2006. Veel verandert er voorlopig dus niet voor de lezers: de komende twee jaar blijft de bieb op het oude adres, in GC Elzenhof.
Maar het aantrekken van een gemeentelijke bibliothecaris en het nieuwe statuut van de bibliotheek brengen wel met zich mee dat de bibliotheek vanaf 1 januari minstens twaalf uur per week open zal zijn. En in de loop van 2005 - naarmate het personeelsbestand uitbreidt - zullen de openingsuren nog ruimer worden.

Brieven uit Elsene
Wie niet tot eind 2006 kan wachten om het nieuwe bibiliotheekgebouw al eens te gaan bekijken, kan op zaterdag 27 november naar de literaire happening Brieven uit Elsene.
Van 14 tot 18 uur zullen in de nieuwe bibliotheek, in het Elzenhof, in het Wiertzmuseum en in het Lemonniermuseum lezingen gehouden worden over enkele historische figuren die ooit in Elsene gewoond hebben, zoals Hendrik Conscience, Neel Doff en Jenny Marx (vrouw ván). En Toone komt voor de gelegenheid een voorstelling in het Brussels Vloms ten beste geven. Toegangskaarten kosten 5 euro (voor alle activiteiten samen) en zijn de dag zelf te koop op alle lokaties.
Info: 02-515.64.74.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni