Brusselaar derde op Europees kampioenschap slam

© brusselnieuws.be
17/01/2011
Onlangs vond in het Franse Reims het allereerste Europese kampioenschap slamdichten plaats. Belgisch kampioen Youness Mernissi behaalde er een derde plaats. De 28-jarige Brusselaar maakt zich nu op voor het wereldkampioenschap in juni.

Nadat hij eerder Belgisch kampioen werd, eindigde Youness Mernissi derde op de Europese poetry slam in Reims. Hij moest enkel een Zwitserse en een Oostenrijker laten voorgaan.

De 28-jarige Mernissi behaalde brons met melancholische teksten die hij hoofdzakelijk schreef in zijn tienerjaren. "Twee vrienden hebben me overtuigd dat er potentieel zat in die teksten dus ben ik ze gaan herwerken," vertelt de slamdichter in La Capitale.

Mernissi noemt Jacques Brel een groot voorbeeld. "Hij was een beetje een slamdichter avant la lettre, hij praatte meer dan hij zong."

Slammers willen hun poëzie liever door voordracht dan op papier aan het publiek presenteren. Door de nadruk op ritme neigt het soms naar rappen zonder muziek. Slamdichters meten zich met elkaar tijdens een poetry slam of poëzieslag. Het fenomeen ontstond in de Verenigde Staten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni