Censureert Europa Brusselse artieste?

© brusselnieuws.be
09/03/2011
Normaal gezien zou vanaf vandaag een kunstwerk van de Brusselse artieste Jamila Al Badaoui te zien moeten zijn op een expo over Arabische kunst in een gebouw van de Europese Commissie. Alleen: het werk is verwijderd. De artieste zelf spreekt van censuur.

Het kunstwerk van de Brusselse artieste Jamila Al Badaoui is een elektrische stoel voor kinderen. Bij de stoel staat een zwart bord met "Opgepast elektrocutiegevaar" in drie talen: Engels, Arabisch en Hebreeuws. Al Badaoui noemt het een aanklacht tegen elke vorm van kindermishandeling overal ter wereld.

Maar volgens haar zien bepaalde Commissieleden het als een "regelrechte uithaal naar Israël" vanwege de Hebreeuwse tekens. Zij stapten daarom naar de vzw Arab Women Solidarity Association (AWSA), initiatiefnemer van de expositie. Het werk is daarop voor onbepaalde tijd ingetrokken "zonder zelfs maar te hebben geluisterd naar de uitleg," betreurt de kunstenares in een mededeling.

Volgens de website van de RTBF beweert AWSA echter dat het kunstwerk niet tentoongesteld werd omdat er geen verzekering voor afgesloten was.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni