Dexia-bibliotheek opnieuw toegankelijk

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
02/02/2011
Dexia heeft zijn bibliotheek verhuisd naar het Paleis der Academiën. Goed nieuws voor historici, beroeps- en selfmade. De collectie van Dexia is volledig gewijd aan de geschiedenis van de gemeenten. Ze is (een van) de belangrijkste in haar genre. Vele generaties studenten en vorsers zijn de voorbije halve eeuw naar de Pachecolaan getrokken om de bibliotheek te raadplegen.

Heel lang geleden, toen Dexia nog gewoon Gemeentekrediet heette, was de bank van de lokale overheden ook dé referentie voor plaatselijke geschiedenis. En dat wil Dexia blijven. Daarom werd de uitgebreide historische collectie (45.000 werken, 77.000 oude prentbriefkaarten) naar het Paleis der Academiën overgebracht. De tijdschriftenreeksen waarvan de aankoop in 2006 stopgezet werd, kunnen nu ook aangevuld worden.

De Dexia-bibliotheek beslaat heel het Belgische grondgebied en gaat terug in de tijd tot vóór de oprichting van België. De aankoop van het gigantisch grote aantal boeken, tijdschriften, monografieën, prentbriefkaarten, kadasterplannen en andere documenten is begonnen in 1960. Marcel Van Audenhove, een van de vroegere topmensen van het Gemeentekrediet/Dexia, nam daartoe het initiatief.
De Brusselse gemeenten zijn goed vertegenwoordigd in de bibliotheek, niet omdat het Gemeentekrediet/Dexia er meer aandacht aan besteedde of besteedt, maar omwille van de centrale ligging en de hoofdstedelijke status.

Dexia kadert de verhuizing van zijn bibliotheek binnen zijn cultuurmecenaat met als slogan 'Cultuur voor iedereen'. De catalogus kan binnenkort ook online geraadpleegd worden.

-----------------------------
Paleis der Academiën, Hertogstraat 1, 1000 Brussel. Telefonisch reserveren bij mevrouw Poncin op 02-550.23.76

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni