1484 PUNCH Rene Magritte- la malediction- vers 1963

Eerste wedstrijd voor surrealistische schilderkunst

© Belga
03/02/2017

Ter ere van de vijftigste verjaardag van het overlijden van René Magritte organiseert de Jetste Verzamelaarskring met de Trofé René de eerste nationale wedstrijd voor surrealistische schilderkunst. Wereldwijd is het zelfs de eerste keer dat een dergelijke wedstrijd plaatsvindt.

De wedstrijd gaat door in de abdij van Dielegem in Jette. Iedereen die Belg en ouder dan 18 jaar is, kan daar zijn of haar werk op woensdag 3 mei tussen 12.00 en 14.00 uur binnen brengen.

Per deelnemende kunstenaar worden twee schilderijen aanvaard met elk een maximale omvang van 1,20 m2 per werk. De werken moeten in de meest ruime zin van het woord in relatie staan tot het thema "surrealisme". Een jury zal vervolgens 20 kunstenaars selecteren die deel uitmaken van een omkaderende tentoonstelling in de abdij.

Uit die 20 geselecteerden kiest de jury dan de laureaat van de Trofé René. De winnaar krijgt een origineel beeld ontworpen door de Jetse kunstenaar De Marck en kan rekenen op twee prestigieuze individuele tentoonstellingen.

René Magritte woonde bijna 25 jaar in Jette, meer bepaald aan de Essegemstraat 135, de plek waar nu het René Magritte Museum gevestigd is.

"Door zijn deelname aan tentoonstellingen van de plaatselijke kunstkring Jecta, heeft Magritte op de Jetse kunstenaars een uiterst belangrijke artistieke invloed gehad. Verdoodt, Dormont, De Marck, De Muylder, Poncelet, Nicolaeff, de lijst is lang", vertelt Marc Daniëls, artistiek verantwoordelijke van de Jetse Verzamelaarskring.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni