Erasmus’ meesterwerk 500 jaar jong

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
16/02/2011
Vijfhonderd jaar geleden verscheen de eerste editie van Lof der zotheid van de humanist Desiderius Erasmus. Een prima gelegenheid, vonden de Anderlechtse culturele verenigingen, om in woord en beeld de menselijke foliekes in de verf te zetten.

Desiderius Erasmus stelde in zijn satire Lof der zotheid de menselijke dwaasheden aan de kaak. Het wordt nog altijd beschouwd als een van de belangrijkste literaire werken in de westerse beschaving. Een half millennium later vormt het werk een bron van inspiratie voor een resem culturele activiteiten onder de noemer Anderlechtse foliekes. Zo projecteert De Rinck de volgende weken The idiots van Lars von Trier (18 februari), De man die zijn haar kort liet knippen van André Delvaux (25 februari) en Home sweet home van Benoît Lamy (4 maart): drie films waarvan Rits-docent Wouter Hessels de link met Lof der zotheid bespreekt.

Op zaterdag 26 februari zal in de Academie voor Beeldende Kunsten en op het Dapperheidsplein het resultaat te zien zijn van drie Anderlechtse scholen die artistieke workshops rond het centrale thema volgden. De leerlingen uit de woordklas van Miet Braem zullen een literair parcours verzorgen. Vanaf eind februari zal door de gemeente een kunstkar trekken die voorbijgangers de kans geeft hun creativiteit te botvieren in een beeldhouwwerk.

Meer op 02-558.08.91 of www.anderlechtsefoliekes.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni