Fotograaf Carl De Keyser zonder vernis

Carl De Keyser, een van de bekendste fotografen van het land en ook lid van het legendarische fotografenagentschap Magnum, heeft enkele momenten uit het leven van delinquente jongeren op indrukwekkende wijze vereeuwigd. Het resultaat kunt u bekijken in de Vrije Universiteit.

De jongeren, allemaal tussen vijftien en achttien jaar, hebben hun thuishaven in de gesloten afdeling van de Gemeenschapsinstelling Bijzondere Jeugdbijstand De Zande in Ruiselede. Om zich volledig te kunnen inleven in hun situatie, sloot Carl De Keyser zich twee weken lang bij de jongeren op. Op die manier probeerde hij een band te smeden om door de fotografie te beschrijven wat in hun zielen omgaat.
De tentoonstelling is een combinatie van de foto's met Plato's verhaal van Gyges (Politeia) en de dialogen met de jongeren. "Niemand is uit vrije wil rechtvaardig, maar slechts als het niet anders kan": vanuit die stelling werd met de jongeren een filosofisch gesprek aangegaan, waaruit een discussie over het geweten voortvloeide.
De gezichten van de jongeren zijn onherkenbaar gemaakt. Paradoxaal genoeg creëren de gemaskerde gezichten een vorm van openheid. Identificatie is uitgesloten, maar de betrokkenheid met hun levenssituatie wordt er groter op. Door de interactie tussen de dialogen en foto's wordt de stap gezet naar een nieuwe werkelijkheid: een die niet (alleen) uitnodigt tot afstandelijk genot, maar die ook een empathisch gevoel bij de toeschouwer oproept.
De Keyser wist al eerder te overtuigen met boeken als Oogspanning, India en God incorporated. Ook Unvarnished is in boekvorm uitgebracht. De tentoonstelling was deze zomer al te zien in het PMMK in Oostende.

De tentoonstelling loopt tot en met 20 november in de Vrije Universiteit Brussel.
Het boek Unvarnished is een uitgave van Stichting Mens en Kultuur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Skaters vragen Brussel om begrip en infrastructuur
  • De Ring rond Brussel: Hoe Vlaanderen veel geld kan besparen
  • 150 bronnen in de stad: 'We hebben dit water nodig in een drogere wereld'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Theater Aan Zee: De reus in de mens
  • Portrait à fleur de peau de Pitcho Womba Konga
  • Rue de Manchester: la destination estivale la plus prisée des Bruxellois
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement