1614 KFDA Faustin Linyekula

| Faustin Linyekula voor het Afrikamuseum

Kunstenfestivaldesarts moet buiten spelen

JC
© BRUZZ
03/05/2018

De openingsperformance van Faustin Linyekula op het Kunstenfestival zal dan toch niet doorgaan in het Afrikamuseum in Tervuren. De lokale brandweer gaf een negatief advies om binnen in het leegstaande museum op te treden. De performance vindt nu buiten, voor het museum, plaats.

Het is de zoveelste aflevering in de soap rond de heropening van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. Dat had eigenlijk eind 2017 al opnieuw bezoekers willen ontvangen, maar ondertussen werd die heropening al meermaals uitgesteld. De voorstelling van de Congolese danser Faustin Linyekula zou de eerste performance in het gerenoveerde museum zijn. Die zal nu dus buiten, voor het nieuwe paviljoen, plaatsvinden.

De plaatselijke brandweer gaf het negatief advies omdat verschillende voorwaarden voor de brandveiligheid nog niet ingelost zijn. Zo hangt er bijvoorbeeld nog geen sprinklerinstallatie in het gebouw of is er nog geen werkend omroepsysteem dat in geval van nood inzetbaar is. De veiligheid van de bezoekers kan dus niet gegarandeerd kan worden. Daarom besliste het gemeentebestuur, na het negatief advies van de brandweer, dat de voorstelling Banataba niet in het gebouw mag doorgaan. Of de heropening (momenteel gepland voor deze zomer) nu ook in gedrang komt, is nog niet duidelijk. Eind mei wordt het gebouw opgeleverd en volgt ook een persconferentie met meer uitleg.

Het festival zelf ziet geen graten in de verhuis. Dat net deze voorstelling niet in het Afrikamuseum kan doorgaan, geeft het werk natuurlijk een extra gelaagdheid. "Het is wel nog steeds dezelfde performance" zegt persverantwoordelijke Johanne de Bie. Het blijft ook nog altijd de eerste voorstelling op de site, sinds die sloot voor renovatie. Voor het Kunstenfestival zijn de technische problemen die deze verhuis met zich mee brengt, de belangrijkste bezorgdheden. Zo zoeken ze onder andere een oplossing om de boventiteling bij schemerlicht duidelijk leesbaar te krijgen. Alle bezoekers zijn ook via mail al op de hoogte gebracht van de verhuis. Het festival raadt hun bezoekers aan om zich te beschermen tegen de zon, en om zich warm genoeg te kleden voor de avondvoorstellingen. Al zal de organisatie zelf ook nog dekentjes voorzien, zodat de bezoekers het zeker en vast niet koud zullen hebben.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Kunstenfestivaldesarts, Faustin Linyekula

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni