Het Muziekinstrumentenmuseum (Mim) heeft de MuseumPrijs 2013 gewonnen. De Publieksprijs gaat naar het Art) & (Marges museum. De Kinderjuryprijs 2013 is voor het Museum voor Natuurwetenschappen.

Initiatiefnemer voor de prijs is de vereniging Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen (OKV), die met de steun van advocatenkantoor Linklaters al voor het achtste jaar op rij de MuseumPrijzen uitdeelt. Per gewest - Brussel, Vlaanderen en Wallonië - worden drie musea in de bloemetjes gezet. De prijs is "een waardering voor hun inzet en hun maatschappelijk belang", aldus OKV. De toegankelijkheid van het museum is een belangrijk criterium.

Winnaar van de MuseumPrijs, goed voor 10.000 euro, voor Brussel is het Muziekinstrumentenmuseum. Het museum, momenteel nog gevestigd in het Old England-gebouw aan de Kunstberg, stelt zo'n 1.500 muziekinstrumenten tentoon en biedt als het ware een wandeling doorheen de muziekgeschiedenis. Met als toemaatje een mooi uitzicht op de stad vanop het terras. Jaarlijks telt het museum zo'n 150.000 bezoekers.

Verhuis
De prijs is ongetwijfeld een hart onder de riem voor de medewerkers van het museum, die ongerust zijn over de mogelijke verhuis naar het Vanderborghtgebouw in de Schildknaapstraat, beter bekend onder de benaming Dexia Art Center. Die plannen passen in de reorganisatie van de federale musea in Brussel.

De jury "bewondert de volgehouden inspanning van dit museum om muziek en het erfgoed van de muziekinstrumenten zo dicht mogelijk bij een zo verscheiden mogelijk publiek te brengen". "Door middel van een audiogids komen honderden muziekinstrumenten tot leven en het museum heeft een juiste mix gevonden tussen beleving, onderzoek, bewaring en ontsluiting", aldus nog de jury.

Publieksprijs voor Art) & (Marges
De Publieksprijs gaat naar het Art) & (Marges museum. Gestart als een centrum voor onderzoek en verspreiding van outsiderkunst is het nu een museum geworden. Het toont werken van en organiseert ateliers voor 'outsiders', psychisch kwetsbare mensen of personen met een mentale handicap. Sommigen leven in gespecialiseerde verzorgingstehuizen, in psychiatrische ziekenhuizen, anderen beoefenen de meest verscheidene beroepen. Het Art) & (Marges museum won vorig jaar de prijs van de Kinderjury.

Die prijs gaat dit jaar naar het Museum voor Natuurwetenschappen. Dat museum was in 2006 al bekroond met de MuseumPrijs én de Publieksprijs.

Vlaanderen en Wallonië
De MuseumPrijs 2013 in Vlaanderen gaat naar het Gentse Museum voor Industriële Archeologie en Textiel (MIAT), in Wallonië naar Centre de la Gravure et de l'Image imprimée in La Louvière.

De Publieksprijs gaat in Vlaanderen naar MAS, het Museum aan de Stroom in Antwerpen, terwijl in Wallonië de Grand Curtius in Luik met die eer gaat lopen.

Het Provinciaal Suske en Wiske Kindermuseum in Kalmthout sleept de Prijs van de Kinderjury in de wacht in Vlaanderen, in Wallonië is dat verrassend het Musée Ianchelevici in La Louvière.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni