Originele t'Serclaes niet terug op Grote Markt

© brusselnieuws.be
13/11/2013

Het originele ligbeeld van Everaard t'Serclaes zal na de restauratie niet terugkeren naar zijn stek aan de Grote Markt. Daar komt een metalen kopie. Het origineel zal wel tentoongesteld worden in het Stadhuis.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen heeft toestemming gegeven om een waarheidsgetrouwe kopie van het streelbeeld aan het begin van de Karel Bulsstraat te plaatsen. Dat laat schepen van Erfgoed Geoffroy Coomans (MR) weten. Het origineel zou in een zaal van het Stadhuis komen.

Het beeld gemaakt door kunstenaar Julien Dillens is al enkele jaren weg voor restauratie. Het beeld vertoonde slijtage door veelvuldig strelen en vandalisme. Momenteel hangt er een plaatsvervangend beeld in kunsthars. Dat is op zijn beurt al enkele keren beschadigd door vandalen.

Het origineel komt dus niet terug, wel een replica uit metaal. Dat zal zwartkleurig zijn, net zoals het origineel dat door het toedoen van vele strelende handen een gouden glans kreeg.

De nieuwe kopie zou eind volgend jaar een plaats krijgen. De herstellingswerken worden voor 80 procent gesubsidieerd door het Gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni