Tok Toc Knock brengt culturen samen in Le Thé au Harem

Benjamin Tollet
© Brussel Deze Week
14/02/2013
De KVS strijkt neer in Sint-Joost, en slaat daarvoor de handen in elkaar met het lokale Théâtre de Galafronie. Kloppend hart van het festival Tok Toc Knock wordt het voormalige Le Thé au Harem, dat een cultureel praatcafé met een plaatselijk orkest wordt.

Le Thé au Harem d'Archimède is al een jaar of twee gesloten maar was ooit een restaurant met een spraakmakende naam en interieur. Voor de tweede editie van Tok Toc Knock heropenen de KVS en haar partner Théâtre de Galafronie deze plek. "Geen tagine ter waarde van 22 euro, wel een populaire ontmoetingsplek waar je de hele dag door iets kleins kunt eten. Het is een fantastische locatie voor een volkscafé waar je een muntthee kunt drinken en wat cultuur kunt meepikken," vertelt Didier de Neck, artistiek directeur van Théâtre de Galafronie. "Er zal ook alcohol zijn, maar niet te veel om de lokale bevolking niet voor het hoofd te stoten. Bedoeling is dat de gemeenschappen elkaar ontmoeten."

Volgens De Neck is zo'n plek in Sint-Joost echt nodig. "Op sociaal vlak willen we samenhang brengen, en we creëren drie banen voor steuntrekkers. Op cultureel vlak willen we echt een meerwaarde bieden met debatten en concerten, onder meer van ons orkest van dertig muzikalen uit de buurt, The Muzicien(ne)s. Voor de opening van het festival zal het orkest een muzikale impressie van de wijk schetsen, gaande van oriëntaalse muziek tot klassiek."

"We willen een levende academie zijn: beginnende muzikanten zijn ook welkom, zij leren al doende. Toeschouwers kunnen een repetitie bijwonen. Zo wordt muziek de eerste taal waarin we samen dingen creëren."

Culturele haard
Een deel van het festival zal zich afspelen in het volkscafé en een deel in Théâtre de Galafronie, een jeugdtheater dat werkt met de lokale gemeenschappen en opgebouwd is als een collectief met een huis als uitvalsbasis. Maar wat met Le Thé au Harem na afloop van het festival? "Ik hoop belangstelling te wekken bij de lokale autoriteiten voor deze plaats. In de buurt zijn er al meer dan genoeg plekken die geplaagd zijn door blinde consumptie, er is nood aan een culturele haard."

Of de gemeente interesse zal hebben, is volgens De Neck nog maar de vraag. De onlangs verkozen burgemeester Emir Kir (PS) toonde zich de voorbije weken onbuigzaam in het dossier van de Leuvensesteenweg. "De wandelstraat is opnieuw opengesteld voor het autoverkeer. Bij de start van het festival zal de auto hier weer meester zijn," betreurt De Neck. "Maar het is slechts een kwestie van tijd vooraleer de geesten van onze politici rijpen, want in de toekomst zullen er in de stad veel meer wandelstraten zijn. Het is de enige manier om de oneindige autostroom uit de stad te weren."

Muziekvoorstelling The Muzicien(ne)s op 16-17 februari en 2-3 maart in het café Le Thé au Harem, Leuvensesteenweg 52-54 te Sint-Joost-ten-Node. Tickets kosten 8 euro. Meer info op www.kvs.be en 02-210.11.00.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni