Paspartoezuil Muntpunt
© Bart Dewaele

Twee derde van Paspartoe-pasjes gaat naar kansarmen

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
02/12/2015

De Paspartoe, de vrijetijdspas die de vroegere cultuurwaardebon vervangt, wordt vooral uitgereikt aan kansarmen. Die gebruiken de pas nog te weinig en zeker te weinig voor cultuur. Dat blijkt uit een eerste evaluatierapport dat Brussels minister Pascal Smet (SP.A) liet uitvoeren door zijn administratie.

De Paspartoe werd ingevoerd door Bruno De Lille (Groen), staatssecretaris tijdens de vorige legislatuur. Hij vond dat de vroegere cultuurwaardebonnen, bedoeld om de cultuurparticipatie te bevorderen, te veel ten goede kwamen aan mensen die toch al aan cultuur deden. De Lille wilde vooral kansarmen stimuleren.

De Paspartoe is een chipkaart die jaarlijks recht geeft op één cultuurwaardebon van zes euro en voorts de mogelijkheid geeft om punten te sparen. Wie naar Muntpunt gaat, een theatervoorstelling bijwoont of een sportkamp doet, krijgt één punt, net zoals in de supermarkt. De gespaarde punten kunnen worden omgeruild. Voor vijf punten krijg je in sommige cultuurhuizen bijvoorbeeld een drankje na de voorstelling. Kansarmen kunnen een speciale Paspartoe vragen, de MIA. Daarmee krijgen ze een flinke korting op voorstellingen of vrijetijdsactiviteiten.

De Paspartoe werd in februari 2014 gelanceerd. Uit het evaluatierapport blijkt dat er ondertussen 6.306 passen zijn aangevraagd, waarvan 67 procent door kansarmen. De meeste pasjes werden verdeeld aan kinderen. Het pasje was immers nodig voor een inschrijving bij de speelpleinen aan reductietarief. Jongeren en studenten worden het minst bereikt.

Met sparen en omruilen gaat het nog altijd niet hard. Uit het rapport blijkt dat er ondertussen ‘slechts’ 18.151 punten werden bijeengesprokkeld door 2.357 personen. Een flink deel van de pashouders heeft nog geen enkel punt gespaard. Vooral kansarmen blijken weinig interesse te hebben in sparen. Punten omruilen gebeurt nog minder. Slechts 147 personen, veelal ouderen, ruilden punten in voor een drankje of een ander voordeeltje. Wie iets inruilt, doet dat vooral bij Muntpunt en het Brusselse Ouderenplatform.

Kansarmen benutten het pasje zoals gezegd vooral voor de inschrijving met korting voor een speelplein. Maar 732 personen bezochten ook culturele voorstellingen met korting.

De cultuurwaardebon dan, die bij elke Paspartoe zit. Die blijkt aan hetzelfde euvel te lijden als de vroegere cultuurwaardebon. Slechts een kleine twintig procent van de bons die aan individuele gebruikers werd uitgereikt, werd ook effectief gebruikt.

Groeien
Conclusie van het rapport? Het aantal uitgereikte Paspartoes moet naar omhoog. Voorts moeten groepen makkelijker gebruik kunnen maken van de pas. Het rapport beveelt aan om het aantal verdeelpunten uit te breiden, het systeem technisch te vereenvoudigen, de communicatie flink te verbeteren en ook om het aantal culturele aanbieders uit te breiden.

Brussels parlementslid Jef Van Damme (SP.A) vindt op basis van dit rapport dat de Paspartoe zijn doel ten dele bereikt aangezien vooral kansarmen zich het pasje aanschaffen. “De gewone, niet-kansarme gebruiker ziet de voordelen van de Paspartoe vooralsnog niet ten volle in, wellicht doordat hij het product te weinig kent.” In elk geval moet de nieuwe vrijetijdspas voor Van Damme de tijd krijgen om te groeien. “Alleen dan kan de Paspartoe uitgroeien tot hét instrument voor Brusselaars geïnteresseerd in het Nederlandstalige aanbod.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni