Ex-lid Kraftwerk maakt single over het Atomium

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
22/01/2013
Het Atomium staat meer dan ooit in de belangstelling. CNN omschreef het monument zopas als meest bizarre gebouw van Europa. En nu bezorgen de negen bollen ook inspiratie voor de nieuwe single van voormalig Kratfwerklid Karl Bartos, Atomium. "Een adembenemend gebouw, het symbool van de rise and fall van het nucleaire tijdperk." [+video]

Het legendarische viertal Kraftwerk uit Düsseldorf, dat vanaf begin de jaren zeventig aan de wieg stond van de ritmische elektronische muziek, liet zich in het verleden meermaals inspireren door techniek en technologie. treinen (Trans-Europe Express), (de gevaren van) energie (Radio-Aktivität/Radio-Activity), en robotica (We are The Robots) passeerden de revue.

Karl Bartos verliet de groep in 1990, maar had sinds 1974 een belangrijke inbreng. Voor zijn nieuwste album Off the Record grasduinde Karl Bartos in zijn eigen muzikaal archief uit die periode. Hij gooide de soundbites door een hedendaagse mixer en liet zich inspireren door actuele thema's. Dat resulteerde onder meer in de single Atomium. Het nummer begint met de verwelkoming "Welcome to one of the most emblematic buildings in the world", terwijl een wat dreigende, repetitieve eightiesdreun de toon aangeeft.

"Het Atomium is een fantastisch, zelfs adembenemend gebouw", vertelt Karl Bartos vanuit Londen aan de telefoon aan brusselnieuws.be. "Waar anders ter wereld vind je een gebouw in de vorm van de kristalstructuur van een ijzermolecule 165 miljard keer vergroot? Ik ben al lang aangetrokken door de esthethiek van het gebouw en wou er een film over maken. Dat is nu dus gebeurd, met de videoclip bij de single".

Dertig jaar geleden maakte Kraftwerk Radio-Activity. Is de cirkel nu rond met Atomium?
Karl Bartos: "Hoewel beide songs niet gelieerd zijn, kan je dat zo zien. Voor mij is het Atomium het symbool bij uitstek van de rise and fall van het nucleaire tijdperk. Naar aanleiding van het drama in Fukushima besliste de Duitse regering om uit de kernenergie te stappen. Een historische beslissing die ik toejuich. Eindelijk! Ik heb overigens altijd al voor Die Grünen gestemd."

"Terwijl het Atomium juist het geloof in de nucleaire toekomst verpersoonlijkte, zal men er weldra op terugblikken als een relict uit het atomaire verleden. Daarom zal het belang van het Atomium als gebouw enkel nog toenemen."

Hoe verliepen de contacten met de verantwoordelijken van het Atomium?
K.B.: "Schitterend. Directeur Henri Simons en zijn team hebben ons werkelijk omarmd. Het resultaat ziet men in de zwart-wit clip. Het lijkt alsof de film 's nachts is gedraaid, maar dat is illusie."

Kraftwerk maakte in het verleden versies van songs in verschillende talen, waaronder naast het Duits en het Engels ook het Russisch, Spaans, Frans of Japans. Komt er ook een Vlaamse en Franse versie van Atomium?
K.B: "Ik zou graag een Franse en Japanse versie maken van de song. Maar ik vrees dat dat niet zal lukken. De zangpartij is technisch zeer moeilijk. Taal is dan een bijkomend obstakel. Mijn Nederlands is helemaal onbestaand. (lacht).

Zien we jou binnenkort op een Belgisch podium?
K.B.:
"Het is zo goed als zeker dat ik een concert geef tijdens het Brussels Summer Festival in augustus. Dan zal ook een anderhalf uur durende film te zien zijn, waarvan de videoclip van Atomium een onderdeel vormt."

De single Atomium komt op 1 februari uit en maakt deel uit van zijn nieuwe album "Off the Record". De single komt uit op 1.000 exemplaren. Wie de single via de website koopt vóór 1 februari krijgt er een originele handtekening van Karl Bartos bij. De video kan men al hieronder bekijken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Samenleving, Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni