Positief advies voor tram 9

© Mobiel Brussel
De tram tussen Simonis en het UZ Brussel is weer een stap dichterbij na een positief advies van de overlegcommissie. Wel zijn er enkele voorwaarden over de inplanting van verschillende haltes. In het beste geval kan de vergunning voor de zomer rond zijn.

Zowel het traject voor tram 9 als het plan voor een ondergrondse parking ter hoogte van het Koningin Astridplein kregen vrijdag een gunstig advies. Dat bericht La Capitale en wordt door Bernard Van Nuffel (Ecolo), schepen van Openbare Werken in Jette, bevestigd aan brusselnieuws.be.

De overlegcommissie, met vertegenwoordiging van zowel Ganshoren als Jette en Brussel-Stad, formuleerde wel verschillende voorwaarden. Zo wordt gevraagd om de halte onder de treinbrug over de Tentoonstellingslaan te verplaatsen richting het kruispunt met De Rivierendreef.

"De halte komt zo dichter bij meer bewoners", zegt Van Nuffel. "Daarnaast was er vrees voor overstromingen want de weg is een stuk lager ter hoogte van de brug. Bovendien is er helemaal geen garantie dat daar ooit een GEN-halte komt. Die is weliswaar opgenomen in het gewestelijk mobiliteitsplan Iris 2, maar Infrabel is tegen en de NMBS is geen vragende partij."

Daarnaast vraagt de overlegcommissie een bijkomende halte ter hoogte van de Kliniek Sans Souci en het Gemeentelijk Stadion van Jette. De geplande halte aan het UZ Brussel moet dan weer beter bestudeerd worden en de voorlopige eindhalte op de Dikke Beuklaan zou moeten verplaatst worden om de nieuwe wijk 'Tuinen van Jette' beter te bedienen.

De commissie vraagt ook om een rechtstreekse verbinding tussen het UZ en het Noordstation te behouden. Momenteel wordt die verbinding verzekerd door bus 14.

Tot slot werden enkele technische voorwaarden gesteld zoals studies naar het risico op trillingen en de impact op de wortels van de platanen op de Jetselaan.

Het Gewest heeft nu twee maanden de tijd om de opmerkingen te bekijken. In het snelste scenario kan de vergunning voor de zomer rond zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?