Positief advies voor Nederlandstalig scholencomplex in Laken

Simulatiebeeld van het Mutsaardcomplex

Een nieuw Nederlandstalig scholencomplex van de Stad aan de Mutsaardlaan in Laken heeft een positief advies van de overlegcommissie gekregen. Het project zal vanaf 2022 plaats bieden aan 750 leerlingen.

Aan de Mutsaardlaan 61-96 in Laken verrijst vanaf eind dit jaar een nieuw scholencomplex, dat zoals voorzien plaats zal bieden aan drie bestaande scholen: de Nederlandstalige kleuterschool Koningin Astrid, de basisschool Koning Astrid en de Nederlandstalige stadsschool Atheneum Karel Buls.

De Stad Brussel bouwt er een complex dat plaats zal bieden aan 744 peuters, kleuters, lagereschoolkinderen en middelbare scholieren. Buurtbewoners zullen er ook na de schooluren terechtkunnen om gebruik te maken van twee ondergrondse sportzalen.

“Het Nederlandstalig onderwijs in Brussel wordt steeds populairder. De Stad blijft investeren in scholen: in de Zennestraat opent in september 2022 een volledige nieuwe school, en met het nieuwe Mutsaardcomplex in Laken komen er nog eens 287 nieuwe plaatsen bij”, verduidelijkt Ans Persoons, (Change.Brussels), bevoegd voor Nederlandstalig Onderwijs.

In 2017 gaf het Brusselse schepencollege groen licht voor een ontwerp uitgetekend door het Belgische architectenbureau Low. De financiering van het budget (20,5 miljoen euro) is mede mogelijk door subsidies van de Vlaamse overheid en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). (Lees verder onder de simulatiebeelden)

Prijswinnend ontwerp

Het project werd eerder dit jaar al door Urban.brussels bekroond met een 'Be.Exemplary'-onderscheiding, omwille van de innovatieve, duurzame insteek van het ontwerp. Bij het ontwerp werd gestreefd naar een optimale akoestiek. Het blok met klaslokalen zal opgetrokken worden aan de straatkant, de buitenactiviteiten zullen op de binnenplaats achteraan plaatsvinden.

In de maand oktober zullen de jongste kinderen van de Koningin Astridschool hun intrek nemen in tijdelijke containerklassen op een braakliggend terrein aan de overkant van de straat. Door die ingreep kan de werfperiode beperkt worden tot twee in de plaats van vier jaar.

In december 2021 zullen de eerste leerlingen hun intrek kunnen nemen in hun nieuwe klaslokalen, de volledige oplevering is voorzien in 2022.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?