Standbeeld van Pierre-Théodore Verhaegen (1796-1862), advocaat en stichter van de Université Libre de Bruxelles (ULB) op de Solbosch-campus

| Standbeeld van Pierre-Théodore Verhaegen (1796-1862), advocaat en stichter van de Université Libre de Bruxelles (ULB) op de Solbosch-campus.

Studentenverenigingen boos over debat met leden Charlie Hebdo op ULB

Thijs Roelen
© BRUZZ
13/02/2020
Updated: 14/02/2020 09.28u

Twee leden van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo zijn donderdagavond aanwezig bij een debat over vrijheid van meningsuiting op de ULB. De feministische kring en syndicale studentenunie van de ULB vinden dat verbazend.
Update: de debatavond is zonder incidenten verlopen.

De twee studentenverenigingen publiceerden woensdag, een dag voor de Charlie Hebdo redactieleden naar Brussel zouden komen, een mededeling waarin ze zich vragen stellen bij de spreektijd voor het duo en de manier waarop zij worden aangekondigd. “Wij wijzen deze uitnodiging af. Het is nog maar eens een gelegenheid waarbij reactionaire taal te horen zal zijn op onze campus.”

De feministische kring en syndicale studentenunie van de ULB noemen een editoriaal van redactiedirecteur Laurent Sourisseau (Riss) in hun verklaring. Daarin klaagt hij dat, waar hij en zijn collega’s vroeger het leger, godsdiensten of de staat als mikpunt van spot gebruikten, ze dat nu met tirannieke associaties, minderheidsverenigingen en bloggers zouden moeten doen. Gérard Biard, een van de aanwezigen in Brussel, wordt dan weer verweten over “moderne censuur” te hebben gesproken. "Niet door instituten, maar door individuen.”

Ik zie dit als een uiting in het kader van het debat

Hervé Parmentier, Actiecentrum Laïcisme

De studentenverenigingen vinden dat Charlie Hebdo met die uitspraken minderheidsgroepen als queers, feministen, antiracisten of politieke minderheden viseert. “Mensen die vele discriminaties en ongelijke behandeling hebben moeten doorstaan, krijgen nu eindelijk een beetje ruimte in de media. En dat steekt bij zij die de gewoonte hebben om hun eigen visie als onfeilbaar zien.”

(Tekst gaat verder onder de mededeling van de studentenverenigingen)

Het is de vraag hoe breed de visie van de studentenverenigingen wordt gedragen, want de reacties op hun Facebookbericht zijn veleer afkeurend. Toch is het bericht zelf al meer dan 300 keer gedeeld.

Veiligheidsmaatregelen

De Charlie Hebdo-redactieleden, naast Biard komt ook Marika Bret, zijn uitgenodigd door het Actiecentrum Laïcisme (CAL) om te komen spreken op een debat over vrijheid van meningsuiting. De vraag die centraal staat, is wat er nog over is van de spirit van Charlie Hebdo en de waarden waar het satirische Franse tijdschrift voor stond ten tijde van de aanslag op de redactie, nu iets meer dan vijf jaar geleden.

In het licht van het onderwerp van het debat en het feit dat het juist op de ULB plaatsvindt, vindt CAL-directeur Hervé Parmentier het geen probleem dat de studenten hun mening over de komst van de twee kenbaar maken. “Ik zie dit als een uiting in het kader van het debat”, aldus de directeur. “Hun standpunt is een standpunt dat past in het debat. Wij delen hun sentiment minder, maar vinden het belangrijk dat iedereen zijn mening kan geven. Zij doen dat op deze manier.”

De ULB zelf zegt dat "de universiteit altijd een plaats van debat zal blijven". "Verder hebben we niets over deze kwestie te melden."

De twee studentenverenigingen zijn volgens het CAL hoe dan ook welkom tijdens het debat, dat donderdagavond om 20u begint op de ULB. Als ze zich tenminste hebben ingeschreven voor 7 februari. Ook 5 jaar na de aanslagen staan de redactieleden van Charlie Hebdo nog onder bewaking en het is dus enkel mogelijk om de zaal binnen te komen wanneer je ingeschreven bent en op vertoon van je identiteitskaart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Onderwijs, ULB, Charlie Hebdo, cal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni