OPINIE RELLEN BRUZZ ACTUA 1592

Jamal Qnioun begrijpt niet waarom rellen en vandalisme horen bij een voetbaloverwinning

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
14/11/2017

Jamal Qnioun is geboren en getogen in Kortrijk, met Marokkaanse ouders. Hij is voorzitter van People help People, een organisatie die bruggen wil bouwen tussen de gemeenschappen, en was genomineerd voor de Brusselse Diwan Awards, een prijs voor succesvolle Belgen van Marokkaanse afkomst. De rellen van zaterdagavond laten ook bij hem sporen na.

Dat Marokko zich zou kwalificeren voor het WK 2018 was voorspeld. Dat er rellen of andere vormen van openbare ordeverstoring zouden plaatsvinden, stond in de sterren geschreven. Zeker omdat Tunesië op hetzelfde tijdstip speelde en zich ook kwalificeerde. De politie had daarom beter moeten voorbereid zijn.”

“Hoewel. Waarom kan men nog altijd niet fatsoenlijk omgaan met vreugde? Trouwstoeten, voet-baloverwinningen, buurtconflicten, … gaan altijd gepaard met politie, rellen, vandalisme en zinloos geweld. Het lijkt potverdorie bijna een traditie, maar wat het ook is, dit moet bestreden worden. Een feest moet een feest zijn, waar iedereen meeviert. En niet een evenement waar hangjongeren de overhand krijgen en helemaal doorslaan.”

“Zaterdagavond begon als een fijn feest – ze hadden zich gekwalificeerd! - maar wat nadien gebeurde, tart alle verbeelding.”

“De beelden die viraal zijn gegaan, spreken voor zich. Wat bezielt die jongeren? Etnische profilering en racisme, het bestaat en het moet worden aangepakt, maar dat kan geen excuus zijn. Stenen gooien naar agenten is op geen enkele manier goed te praten. Met zoveel haat dan nog. Ik kan niet begrijpen waar die vandaan komt.”

“Een harde aanpak voor deze laffe daders is nodig. Een taakstraf, liefst een gelinkt aan hun daden, en een zware boete. Ook moeten ze de geleden schade betalen en zich persoonlijk verontschuldigen bij de getroffen winkeliers en agenten. Op het moment van de rellen is het de jongeren zwart voor de ogen, en lopen zij rond als een kip zonder kop. Ze zijn in groep en voelen zich sterk, het is bijna een spel. Pas later beseffen ze wat ze gedaan hebben. Een persoonlijke confrontatie met de slachtoffers kan helpen in dat besef.”

Rotte appels
“Een harde aanpak is nodig als duidelijke waarschuwing dat zo’n gedrag zeker niet voor herhaling vatbaar is. Trop is te veel, zoiets kan hier niet. Ik ben beschaamd. Erg beschaamd. Enkele rotte appels die ervan profiteren om het feest te verpesten, verpesten het voor de meerderheid en ik maak deel uit van die meerderheid. Ik ben het meer dan beu geassocieerd te worden met dergelijk gespuis. Dit is een schandvlek voor de gemeenschap.”

“Ik vind het dan ook jammer dat ik de allochtone volksvertegenwoordigers of politieke kopstukken niet hoor. Als de politie disproportioneel geweld gebruikt tegen de jongeren, komt oproerkraaier Dyab Abou Jahjah meteen op straat. Nu het omgekeerd is, blijft hij stil. We hebben net nood aan iemand die, met gezag bij de achterban, de asociale jongeren op de vingers tikt en dit met klem veroordeelt. Sta op. Je kan dit niet zomaar laten voorbijgaan. ‘We gaan erover spreken, we gaan er iets aan doen.’ Dàt wil ik nu horen.”

#Teleurgesteld.

Rellen in Brussel

Op 11 november kwam het aan de Beurs in het centrum van Brussel voor het eerst tot rellen. In de weken daarna waren er opnieuw problemen.  

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie, Rellen in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni