Standpunt BDW: Zitbankverzet

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
05/08/2015

"Als er al antwoorden zijn op de verloedering van de binnenstad, dan trekken die automatisch de kaart van de commerce", schrijft Christophe Degreef. "Groot was onze verbazing bijvoorbeeld toen onlangs het Beursplein werd omgetoverd tot een opwarmingsfeestje voor Tomorrowland. Een evenement dat niets met Brussel te maken heeft, en de ziel van de stad volkomen negeert."

Laten we wel wezen: de groots aangekondigde voetgangerszone mag dan wel ambitieus in de markt gezet zijn, we zijn er nog lang niet. In afwachting van de heraanleg die in 2016 begint is het overdag dan misschien wel aangenaam toeven op de autovrije Anspachlaan, eens tien uur ‘s avonds voorbij slaat de sfeer – zoals vaak in Brussel – radicaal om. Zwervers, alcoholici en vandalen nemen over. De brave burger die er in de vooravond met kroost komt picknicken ontgaat het allemaal.
Het antwoord van het stadsbestuur hierop blijft voorlopig uit.

En als er al antwoorden zijn tegen de verloedering van de binnenstad, dan trekken die automatisch de kaart van de commerce. Groot was onze verbazing bijvoorbeeld toen onlangs het Beursplein werd omgetoverd tot een opwarmingsfeestje voor Tomorrowland. Niemand kon vermoeden dat een centraal stadsplein – waar zo lang voor gevochten is om het autovrij te maken – verhuurd kon worden aan een dancefestival uit de provincie Antwerpen. Blijkbaar kan een voetgangerszone alleen maar gecontroleerd worden door de overheid wanneer ze verpacht wordt aan een evenement. Een evenement dat niets met Brussel te maken heeft, en de ziel van de stad volkomen negeert.

Eenzelfde consumptiedwang vinden we ook terug bij de recente beslissing van Brussels middenstandsschepen Marion Lemesre (MR) om de zitbankjes op het Sint-Katelijneplein te verwijderen en de terrassen uit te breiden. De tal van – Vlaamse, trouwens – jongeren die dat plein gebruiken om rond te hangen en wat bij te praten moeten weg, tenzij ze in hun portefeuille tasten en de middenstand rijker maken. Beetje bij beetje krijgen we een duidelijker beeld van wat de stad voor de huidige meerderheid van liberalen en socialisten moet worden: een plaats waar voetgangerszone en openbare ruimtes decor zijn ter versterking van het geld, en ter beschikking van de vele evenementen waarmee we tegenwoordig om de oren geslagen worden. Alles wat daarbuiten valt, wordt overgelaten aan zwervers en ontheemden, waardoor het stadsbestuur nog meer argumenten heeft om de boel te privatiseren. Ons bekruipt daarbij het gevoel dat mensen, en dan vooral jongeren, alleen mogen bestaan als ze zich laten meeslepen door op maat gesneden evenementen. Op een plein samenkomen met wat bier? Verdacht. Je laten meevoeren door beats die passen in een concept? Ok!

Heeft iemand al eens bedacht hoe je het gezag eigenlijk uitdaagt in een op maat gesneden voetgangerszone? Het antwoord: door er belangeloos stadsmeubilair in elkaar te zetten, dus, zoals enkele jongeren op het Sint-Katelijneplein onlangs presteerden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni