5,5 miljoen euro voor dansschool De Keersmaeker

© Anne Van Aerschot
| Anne Teresa De Keersmaeker

Vlaamse ministers Sven Gatz (Open VLD) en Hilde Crevits (CD&V) investeren 5,5 miljoen in de dansschool van Anne Teresa De Keersmaeker in Vorst. "We willen hiermee investeren in de toekomst van de moderne dans in ons land, die wereldtop is."

Ministers Gatz (Open VLD) en Crevits (CD&V), respectievelijk bevoegd voor Cultuur en Onderwijs, maken het budget vrij voor de renovatie van de bestaande gebouwen en de bouw van nieuwe ruimten.

De industriële gebouwen in de Van Volxemlaan in Vorst, zijn sinds 1995 de thuisbasis van Rosas (het dansgezelschap), P.A.R.T.S. (de dansschool) en Ictus (het muzikaal ensemble waar het dansgezelschap mee samenwerkt). De gebouwen zijn sinds 2009 van de Vlaamse Gemeenschap. (Lees verder onder de foto.)

P.A.R.T.S.
© Kabinet Sven Gatz
| De gebouwen in de Van Volxemlaan in Vorst.

De werken worden uitgevoerd in de komende drie jaar, maar zullen dit najaar al worden aangevat. “Na de werken zou de site een state-of-the-art dansschool moeten zijn, zowel inhoudelijk als vormelijk,” vertelt minister Gatz aan BRUZZ.

P.A.R.T.S. wil naast hun driejarige basisopleiding nu ook een nieuwe tweejarige masteropleiding invoeren en daarvoor is extra infrastructuur nodig. Daarnaast hebben Rosas en Ictus ook nood aan extra opslagruimte en verbeterde werkruimtes. "We willen ervoor zorgen dat ze daar in de best mogelijk omstandigheden kunnen werken," aldus minister Gatz.

Wereldtop

Het belang van de dansschool voor de culturele uitstraling van ons land is enorm. Dat is vooral te danken aan De Keersmaeker en haar team. “De Keersmaeker is de sterke stam van een boom waar alsmaar meer takken aan komen,” zegt minister Gatz. Voorbeelden van die metaforische takken zijn onder andere de West-Vlaamse Alexander Vantournhout en de Antwerpenaar Sidi Larbi Cherkaoui.

Volgens de minister zijn we er ons in België te weinig bewust van dat De Keersmaeker en haar dansschool als wereldtop beschouwd worden. “Donderdag zijn we er op een prettige manier nog eens aan herinnerd, toen het nieuws bekend raakte dat De Keersmaeker met Ivo Van Hove op Broadway de musical West Side Story gaat herinterpreteren", aldus Gatz.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?