20 miljoen voor luchtvaartsector: Brussels Airlines is blij

© Brussels Airlines
Het kernkabinet van de federale regering heeft woensdag beslist om 20 miljoen euro uit te trekken voor de luchtvaartsector om de oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Brussels Airlines is blij met deze beslissing.

Brussels Airlines heeft het vandaag moeilijk. De luchtvaartmaatschappij moet bovendien opboksen tegen onder meer de lagekostenmaatschappij Ryanair, die haar personeel in Ierland aan minder goede voorwaarden inschrijft.

Daarom trekt het kernkabinet 20 miljoen euro uit voor de luchtvaartsector om de strijd tegen de oneerlijke concurrentie aan te gaan. De steun gaat naar opleiding en een gedeeltelijke vrijstelling van sociale bijdragen. De steun is in overeenstemming met de Europese regels, benadrukt de woordvoerster van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH).

Een eerste maatregel bestaat erin om de piloten, die vandaag hun nieuwe collega's zonder vergoeding opleiden, via het Directoraat Generaal voor de Luchtvaart toch te vergoeden.

'Ziele poging om subsidie te krijgen'
Het kernkabinet wil ook een einde maken aan de gunsttarieven die Ryanair geniet op de luchthaven van Charleroi. Hoe Ryanair daarop zal reageren is nog niet duidelijk. De lowcostmaatschappij reageerde vorige week wel al op 'de zielige poging van Brussels Airlines om subsidie te krijgen voor haar hoge lonen'.

Volgens de Ierse luchtvaartmaatschappij zou het noodplan betekenen dat de Belgische belastingbetaler 'een van Europa's sterkste luchtvaartgroepen' subsidieert. 'Als Brussels Airlines bijkomende financiering nodig heeft, dan zou dit van de belangrijkste aandeelhouder, Lufthansa, moeten komen'.

Brussels Airlines is dan weer blij met de beslissing. "We zijn de regering dankbaar dat een discriminatie wordt aangepakt die de Belgische luchtvaartsector treft. Wat de impact van deze beslissing zal zijn voor Brussels Airlines kan vandaag nog niet meegedeeld worden. Dit hangt immers af van de modaliteiten," aldus de luchtvaartmaatschappij.

Volgens Jetairfly "is de beslissing van de regering een eerste stap in de richting van het wegwerken van het grote onevenwicht in de loonkost tegenover buitenlandse luchtvaartmaatschappijen die vliegen naar en van Belgische luchthavens".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?