Advies van Raad van Europa is niet dwingend

© tvbrussel
12/10/2005
Vorige week erkende de Raad van Europa dat er een taalprobleem is in de Brusselse openbare ziekenhuizen. Voor de Raad is het probleem is van de baan als de taalwet wordt toegepast. Maar de Raad van Europa kan alleen maar aanbevelingen doen en geen beslissingen nemen.

De Raad van Europa keurde vorige week het verslag van rapporteur Cliveti goed. Daarmee erkent de Raad dat Nederlandstaligen in Brusselse ziekenhuizen onvoldoende in hun eigen taal worden geholpen. En de Raad pleit voor een correcte toepassing van de taalwet.

Voor Vlaams parlementslid Sven Gatz (VLD) is de uitspraak van de Raad van Europa een morele overwinning. "Wat voor ons belangrijk is, is dat het probleem in de Brusselse ziekenhuizen nu niet meer ontkent kan worden. Dat gebeurde nochtans wel. De Franstaligen zullen in de toekomst nog zeggen dat alles in orde is in de ziekenhuizen. Maar de Raad van Europa heeft nu gezegd dat het niet in orde is en dat het moet veranderen."

Maar het advies van de Raad van Europa is niet dwingend. Alles hangt af van de poltieke wil. Maar Yvan Mayeur, voorzitter van de Brusselse openbare ziekenhuizen, liet eerder al weten dat er geen taalproblemen zijn. Mayeur wilde vandaag niet reageren.

Volgens Brussels parlementslid Jan Béghin (SP.A-Spirit), één van de auteurs van de klacht, houdt Mayeur voet bij stuk. "Yvan Mayeur is een grote leugenaar. Ik zeg zoiets niet snel. Maar juist in de ziekenhuizen van de stad Brussel, waar Mayeur voorzitter van is, dat er grote problemen zijn. We hebben genoeg getuigenissen kunnen doorgeven aan de Raad van Europa."

Toch zijn er hoopvolle tekenen. Het Huis van het Nederlands biedt taallessen aan aan artsen en verpleegkundigen. Enkele Brusselse ziekenhuizen hebben zich daarvoor al ingeschreven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni