Analyse Brussel-Stad: Paars terug van weg geweest

Burgemeester Freddy Thielemans (PS) ruilt het CDH van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet in voor de MR van voetbalbobo Alain Courtois. "De grootste partij moet in zee gaan met de winnaar, niet met de verliezer." De Stad krijgt ook twee Vlaamse schepenen: Ans Persoons voor SP.A, Els Ampe voor Open VLD.

MR-Open VLD stijgt van zes zetels naar tien, waarvan twee voor Open VLD'ers; CDH (plus CD&V) zakt van elf naar tien. Ecolo-Groen heeft uitstekend gescoord.

De huidige meerderheid heeft het niet echt slecht gedaan, maar ook niet bijster goed. In zetelaantal trappelt PS-SP.A met achttien zetels ter plaatse. De PS verliest zelfs een zetel omdat naast Ans Persoons ook Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet van op de lijstduwersplaats verkozen is. CD&V'ster Bianca Debaets, die een paar maanden voor de verkiezingen in allerijl moest verhuizen van Elsene naar Brussel, zette een niet-onaardige score neer, maar is de enige Nederlandstalige op de CDH-lijst. Milquet heeft de fout gemaakt federaal minister van Financiën Vanackere en Brussels minister van Vervoer Grouwels van de lijst te 'weren'. De lijst heet dan ook CDH, en niet CDH-CD&V.

Thielemans mag dan wel zeggen dat de keuze voor MR een evidentie is omdat de liberalen een flinke sprong voorwaarts gemaakt hebben, dat het CDH in Schaarbeek nog vóór de verkiezingen voor het FDF (en dus tegen de PS) koos, zal de switch vast en zeker vergemakkelijkt hebben. Zelfs met een toekomstige eerste schepen (Alain Courtois) tegen wie een onderzoek loopt naar belangenvermenging. Maar er zijn nog redenen. CDH heeft er met Milquet als minister van Werk (in de vorige federale regering), Benoît Cerexhe als Brussels minister van Werk en Hamza Fassi-Fihri als schepen van Werk niets van gebakken, zegt OCMW-voorzitter Yvan Mayeur. De werkloosheid blijft torenhoog. De druppel die de emmer zou hebben doen overlopen, is een interview van Milquet op Maghreb TV waarin ze pleitte voor gescheiden zwemmen voor mannen en vrouwen. Niet te slikken voor (een deel van) de PS.

resultaten verkiezingen 2012 Brussel-Stad
Het aantal gekozenen per partij in 2012 ten opzichte van 2006.

Stilstand?
Bij de PS blijft iedereen op post: Freddy Thielemans als burgemeester, Yvan Mayeur als OCMW-voorzitter en de schepenen Faouzia Hariche, Philippe Close, Karine Lalieux, Mohamed Ouriaghli en Ahmed El Ktibi. Ans Persoons krijgt Vlaamse Aangelegenheden en een nog nader te bepalen bevoegdheid.

Bij MR-Open VLD wordt Alain Courtois eerste schepen; hij krijgt het gezelschap van oudgediende Marion Lemesre en van de twee neofieten Geoffroy Coomans de Brachène en Els Ampe, die beiden Thielemans de voorbije zes jaar flink aangepakt hebben. Het moet uittredend CDH-schepen Bertin Mampaka zeer doen dat hij zijn schepenambt kwijt is aan zijn aartsvijand Coomans.

De bevoegdheden zijn al verdeeld tussen de partijen, maar nog niet toegewezen aan schepenen. Ampe liet al weten dat ze hoogstwaarschijnlijk Mobiliteit en Openbare Werken krijgt. Dat lokte bij Bart Dhondt van Groen de reactie uit dat "we wat mobiliteit betreft zes jaar zullen stilstaan." Onmiddellijk kwam er reactie van Pascal Smet (SP.A): de coördinatie van de grote dossiers, waaronder de centrale lanen, blijft bij Thielemans.

Of de coalitie van liberalen en socialisten tegennatuurlijk zou zijn, zoals Groen meent, zal de komende jaren moeten blijken. De sociologische samenstelling van de MR-, PS- en CDH-fracties is wel totaal verschillend. Terwijl er op de MR-Open VLD-lijst geen enkele allochtoon verkozen werd, zijn dat er bij CDH zes (op de tien), bij PS tien (op de negentien).

Groen heeft het uitstekend gedaan in de Stad. Van de zeven groene gekozenen zijn er vier Nederlandstalig: drie van Groen en de Nederlandstalige Ecolo'ster Liesbet Temmerman. Met Johan Van den Driessche van N-VA erbij heeft de Stad tien Nederlandstalige gekozenen. Dat zijn er drie meer dan nu.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?