Analyse: Vlaming Rudy Aernoudt niet gewenst op MR-lijst

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
25/02/2009
De vaudeville rond Rudy Aernoudt en zijn LiDé heeft duidelijk gemaakt dat het FDF sterker staat binnen MR dan gedacht. FDF-voorzitter Olivier Maingain heeft partijvoorzitter Didier Reynders flink in het zand doen bijten. Een gênante vertoning, die ook de Vlaamse Brusselaars aanbelangt.

Minister van Financiën, vicepremier en partijvoorzitter Didier Reynders (MR-PRL) heeft een droom die langzaam aan een obsessie wordt. Hij wil de PS van Elio Di Rupo van de macht verdrijven, in Wallonië én in Brussel, en daar heeft hij veel voor over, want Reynders weet dat het op enkele stemmen kan aankomen.

Reynders was dan ook als de dood voor de komst van de Vlaming Rudy Aernoudt en zijn partij LiDé naar Brussel en Wallonië. Aernoudt, een belgicist, is de man die de val van Fientje Moerman (Open VLD) als Vlaams minister veroorzaakte, hij kent de Vlaamse administratie als zijn broekzak en is ook kabinetschef geweest van de Waal Serge Kubla (PRL). Sociaal-economisch situeert hij zich rechts van PRL.

Na maanden getalm was de zaak vorige vrijdag eindelijk beklonken: Aernoudt en Reynders hadden een deal. Ze leken vastberaden, de ontgoocheling in eigen rangen namen ze erbij. Aernoudt kreeg de derde plaats op de MR-lijst voor de Europese verkiezingen.

Het bleef stil tot FDF-voorzitter Olivier Maingain Reynders maandag in de kranten Le Soir en La Libre Belgique de wacht aanzegde. FDF slaat de deur dicht, kopte de Brusselse krant. Samen met Oudergems burgemeester en parlementslid Didier Gosuin liet Maingain weten dat Reynders moest kiezen tussen FDF en LiDé. Reynders had zichzelf duidelijk overschat.

Jennen
Verwacht nu niet dat we het FDF gaan verdedigen, maar Reynders heeft het FDF de voorbije weken meer dan eens gejend. Gosuin wou als voormalig minister de MR-lijst voor het Gewest aanvoeren, maar Didier Reynders plaatste er de belgicistische burgemeester van Ukkel en senaatsvoorzitter Armand De Decker. Gosuin moest vrede nemen met de derde plaats en mocht lijdzaam toezien hoe zijn aartsvijand Alain Destexhe de vijfde plaats kreeg. Daar nog eens Rudy Aernoudt bij nemen, was voor het FDF des Guten zuviel.

Resultaat: amper twee dagen nadat hij hem binnenhaalde, gooit Didier Reynders Rudy Aernoudt eruit, om te vermijden dat het FDF, goed voor veertig procent van het Brusselse MR-electoraat, op eigen kracht naar de verkiezingen gaat. Bij PS en CDH zaten er al te likkebaarden.

Reynders, die in de Franstalige media altijd met fluwelen handschoenen aangepakt is, krijgt dinsdag de volle laag. Totnogtoe waren het alleen de Vlaamse media die op de minister van Financiën inhakten. De puinhoop die hij volgens de Vlaamse media van de belastingdiensten gemaakt heeft, is bezuiden de taalgrens geen item. Maar nu zetten ook de Franstalige media Reynders in de wind: hij heeft 'geblunderd'. Dat zegt ook Alain Gerlache, voormalig woordvoerder van Guy Verhofstadt, in het Canvas-praatprogramma Phara. De 'blunders' van Reynders wijt Gerlache aan vermoeidheid. De onaantastbaar gewaande Reynders wankelt.

LiDé
Rudy Aernoudt is voor het FDF, dat zich links van PRL situeert, altijd te rechts geweest. Maar toen hij vorig weekeinde ook nog herhaalde dat de uitbreiding van Brussel niet zijn ding was, was de maat voor Maingain & co vol. Aernoudt moet het op eigen houtje proberen; in Brussel wil hij zelfs met een Franstalige en een Nederlandstalige lijst opkomen.

De belangrijkste les voor de Vlaamse Brusselaars is wel dat het FDF de Franstalige liberalen in een houdgreep heeft. De geruchten over een breuk die er (volgens sommigen, en weliswaar na de verkiezingen) zat aan te komen, lijken hiermee achterhaald.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni