Anderlecht: Akouz dient klacht in tegen Es wegens 'morele stalking'

Waut Es (SP.A) zal zich zijn ijver als gemeenteraadslid in Anderlecht misschien nog duur bekopen. Nadat hij eerder al op het matje werd geroepen omdat hij als gemeenteraadslid zijn boekje te buiten zou zijn gegaan, wordt hij nu aangeklaagd voor ‘morele stalking’ door schepen van Openbare Werken Mustapha Akouz (PS).

Het is een ongeschreven regel dat je als gemeenteraadslid van de meerderheid geen al te kritische vragen stelt aan de collegeleden, kwestie van ze niet in verlegenheid te brengen voor de oppositie. Voor heel wat gemeenteraadsleden beperkt het werk zich dan ook tot het braaf goedkeuren van de agendapuntjes op de gemeenteraad, of zo lijkt het toch.

Maar het is niet op die manier dat nieuw gemeenteraadslid Waut Es zijn mandaat wil invullen: “Ik ben verkozen door een heel aantal mensen en vind het dan ook mijn taak om achter de schermen te wegen op het beleid door vragen te stellen en suggesties aan te reiken aan de zittende schepenen. Ik krijg vaak vragen over Openbare Werken en vind het dan ook normaal dat ik die vragen doorspeel aan de schepen en er een antwoord op verwacht.”

Geen commentaar
Maar volgens burgemeester Eric Tomas (PS) ging Waut Es verder dan dat door rechtstreeks contact op te nemen met de gemeentediensten. “We hebben hem meermaals gezegd dat hij dat via de gemeentesecretaris moest doen. Hij moet beseffen dat hij gemeenteraadslid is, geen schepen.”

Waut Es dacht dat na een gesprek dat hij met de schepen had in februari de plooien waren gladgestreken. “Ik viel dan ook bijna van mijn stoel toen ik begin april hoorde dat er een klacht tegen mij wordt ingediend door Akouz.”

Opmerkelijk is dat de door Akouz gemaakte advocaatskosten integraal door de gemeente worden betaald. “Vreemd dat een gemeente die onder financieel toezicht van het gewest staat, daaraan geld uitgeeft,” vindt Waut Es, die laat weten zich niet meteen te laten afschrikken. Volgens Tomas was de gemeente vroeger verzekerd voor dit soort gerechtskosten, maar omdat het verzekeringscontract werd opgezegd, besloot de gemeente toch tussen te komen. Tomas benadrukt wel dat dit een zaak is tussen Akouz en Es en dat de gemeente er verder niets mee te maken heeft.

Akouz zelf verkiest geen commentaar te geven.
 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?