BDW Opinie: Grote mensen

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
15/07/2009
De meerderheidspartijen in Vlaams Brussel (Open VLD, CD&V en Groen!) hoopten stilletjes dat Bert Anciaux (SP.A) voor de derde keer minister van Brusselse Aangelegenheden in de Vlaamse regering zou worden. Niet, dus. SP.A-voorzitster Caroline Gennez koos voor Pascal Smet.

door Danny Vileyn, journalist bij de stadskrant Brussel Deze Week

Pascal Smet, die in Brussel naar de oppositie werd verwezen. Pascal Smet, die zich verraden voelt door Groen! en in kranteninterviews niet echt vriendelijk is bejegend door Open VLD. Diezelfde Pascal Smet wordt nu voogdijminister over het college van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Met enige zin voor overdrijving: hij wordt baas over de mensen die hem gedumpt hebben.

Nu komt het erop aan als grote mensen vooruit te kijken. Smet liet al weten dat hij niet wraaklustig is, dat hij zich professioneel en correct zal opstellen. Steven Vanackere beseft goed hoe belangrijk menselijke verhoudingen zijn. "Pascal zal doet goed doen," luidde zijn commentaar op 11 juli. En ook de Open VLD'er Sven Gatz wenste Smet van in de oppositiebanken van het Vlaams parlement succes. Alleen Groen! blijft zuur reageren. Bruno De Lille hield het bij: "We gaan elkaar niet boycotten."

Hoe belangrijk een goede verhouding tussen Vlaanderen en Vlaams Brussel ook moge zijn, de samenwerking tussen de Vlaamse en de Brusselse regering - ook met de Franstaligen - is niet minder belangrijk. Vlaanderen reikt Brussel de hand om samen te werken rond concrete projecten van ruimtelijke ordening en mobiliteit. En ook Brussel wil met alle andere beleidsniveaus samenwerken. Laten we hopen dat het niet bij vrome voornemens blijft, en dat iedereen beseft dat er vele gevoeligheden en vele valstrikken zijn.

Een van die valstrikken is het communautaire. Een voorbeeld: als de FDF'er Olivier Maingain als burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe met het schaarse geld van de Brusselaars - om de Vlamingen te pesten - oproepingsbrieven van drie faciliteitengemeenten betaalt, dan kan de minister-president niet anders dan krachtdadig ingrijpen. Lippendienst zal niet langer volstaan.

Maar de moeilijkste klus wordt de begrotingsopmaak. Het hoofdstedelijk gewest lijdt zwaar onder de economische crisis en rekent op de federale regering. Alleen: voor mij ligt De Morgen, die weet dat de federale begroting afstevent op een tekort van 20 miljard euro. Samenwerking tussen alle beleidsniveaus is - in het belang van de bevolking - niet langer een mogelijkheid, maar een plicht. Op alle beleidsniveaus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni