Het Comité I, de toezichthouder van de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst, is in zijn jongste activiteitenverslag niet mals. Het ontbreekt de inlichtingendiensten aan daadkracht om economische spionage in ons land tegen te gaan. Ook nadat in 2013 bleek dat een dochteronderneming van Proximus was gehackt door Britten en Amerikanen.

"Op geen enkel ogenblik, ook niet na de onthullingen, werd er een fenomeenanalyse geproduceerd over de massale intercepties en de gevolgen daarvan voor België of zijn wetenschappelijk en economisch potentieel", zo valt er te lezen in het verslag. Dat schrijft De Standaard vrijdag. Het Comité I stelt daarom voor om een informatieplatform tegen economische spionage in het leven te roepen. Ook de cyberveiligheid moet beter.

Volgens Kenneth Lasoen (UGent) is de kwestie van economische spionage opnieuw een voorbeeld van hoe ons land geen echte veiligheidscultuur heeft. Door de aanwezigheid van de Navo en andere internationale instellingen is Brussel nochtans een interessante bestemming voor Russen, Chinezen, Amerikanen en Britten.

Er speelt bovendien ook een economische factor mee. "Denk aan de defensiebedrijfjes die hier zitten omdat de Navo hier is", zegt Lasoen aan De Standaard. "Er wordt hier heel waardevolle economische en politieke informatie uitgewisseld. Dat maakt van Brussel een nest van spionage."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni