Brussels parlement wil vrijhandelsverdrag TTIP onder de loep

Het Brussels parlement heeft vrijdag een resolutie gestemd over het vrijhandelsverdrag TTIP. Het parlement wil dat de Brusselse regering onderzoekt welke gevolgen het verdrag zal hebben voor Brussel op verschillende niveaus.

Een meerderheid van de Brusselse parlementsleden maakt zich zorgen over het vrijhandelsverdrag TTIP, dat de EU en de VS nu al een tijdlang achter gesloten deuren onderhandelen.

Het parlement stemde daarom een resolutie waarin de regering wordt gevraagd om de impact van het verdrag te onderzoeken op het vlak van werkgelegenheid, economie, milieu en sociale zaken. Brussel moet ook voorwaarden oplijsten voor de totstandkoming van het TTIP, onder meer wat sociale en milieunormen betreft.

Indien nodig moet de Brusselse regering er bij de federale regering op aandringen om het verdrag te herzien, werd in een amendement besloten. Het amendement werd ingediend door SP.A, de enige Vlaamse partij die voor stemde, laat parlementslid Jef Van Damme (SP.A) weten.

De resolutie werd aangenomen met 41 stemmen voor, 7 onthoudingen (Open VLD en CD&V) en 32 tegen.

'Meerderheid doet alsof ze tanden laat zien'
Voor Groen en Ecolo gaat de resolutie niet ver genoeg. De partijen wilden dat Brussel aan het federale niveau vroeg om de onderhandelingen meteen stop te zetten.

"Eigenlijk komt het er op neer dat de meerderheidspartijen doen alsof ze hun tanden laten zien maar tegelijk een tekst stemmen die het de federale regering op geen enkele manier moeilijk maakt", laat parlementslid Bruno De Lille weten. "Groen en Ecolo wilden in dit spelletje, dat vooral moet dienen om het imago van PS, sp.a en CDh bij de protesterende burgers op te poetsen, niet meespelen."

Ook PVDA blijft gewoon tegen het TTIP. De partij herinnert eraan "dat dit gecontesteerd akkoord erop neer komt dat de deur geopend wordt voor chloorkippen, de exploitatie van schaliegas en voor de liberalisering van de openbare diensten. De partij benadrukt tevens dat verschillende onafhankelijke studies de schadelijkheid van het verdrag hebben aangetoond."

N-VA is dan weer helemaal voor het verdrag. “Het EU- Amerikaans handelsverdrag is een unieke kans om het voortouw te nemen bij het zetten van wereldwijde standaarden. Vrijhandelsakkoorden zoals deze leiden voor open economieën als België tot meer groei, meer jobs en meer koopkracht.

Het voorstel van de meerderheid noemt de partij “tendentieus, paniekerig en paranoïde”.

Tijdens de bespreking van de resolutie betoogden ook enkele honderden manifestanten tegen het verdrag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?